„Minden nemzet a maga nyelvén lett tudós, de idegenen sohasem”

2017. február 1., 10:30 , 838. szám

A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) vetélkedőinek sorában hagyományosan az első az 5–11. évfolyamos diákok számára meghirdetett Karádi László helyesírási verseny, amelyre idén január 28-án került sor. A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola átriumában tartott megnyitóra közel 300 versenyző sereglett össze, akik megyénk minden magyarok lakta régióját képviselték.

Jelképes üzenete van annak, hogy a pedagógusszövetség immár 23 tanulmányi versenye közül az első évről évre a Karádi László helyesírási verseny, amelyre mindig a magyar kultúra napjához közel eső időpontban kerül sor, s amely legbecsesebb nemzeti kincsünk, a magyar nyelv értékeinek megőrzését, továbbadását tűzte ki céljául – hangsúlyozta a megnyitón tartott köszöntőjében Berki Károly, a KMPSZ módszertani központjának vezetője. Nemzetünk számára a megmaradás legfontosabb záloga a magyar nyelv, amelyért szinte mindennap meg kell küzdeni az utóbbi 100 évben, s különösen aktuális erről beszélni az utóbbi hetekben újra egyre jobban kiéleződő ukrajnai helyzetben. A nemzeti kisebbségek alapvető anyanyelvhasználati jogait egyre komolyabb veszélyek fenyegetik Ukrajnában, ezért különösen örvendetes, hogy a versenyre mégis több százan gyűltek össze. Fontos leszögezni, hogy anyanyelvünket nem valaki másénak a rovására kell művelnünk, hanem az egyetemes emberi értékek megóvása érdekében. Hiszen más népek nyelvét, kultúráját csak azok tudják tiszteletben tartani, akik a sajátjukat kellőképpen ismerik. „Minden nemzet a maga nyelvén lett tudós, de idegenen sohasem”– idézte Berki Károly a 270 éve született Bessenyei György gondolatát, amelynek hangoztatása ma, sajnos, ismét nagyon aktuális.

A helyesírási verseny szervezői nevében Hutterer Éva, a zsűri elnöke, a II. RFKMF tanára köszöntötte a versenyzőket és tanáraikat. Felhívta a figyelmet arra, hogy a feladatsorokat minden osztály számára a 2016. szeptember 1-je óta kizárólagosan érvényben levő új, 12. kiadású helyesírási szabályzat követelményei szerint, az iskolai tananyag alapján állították össze a Rákóczi-főiskola és a Felsőfokú Szakképzési Intézet tanárai. Ezután ismertette a verseny levezetésével kapcsolatos gyakorlati tudnivalókat, majd a versenyzők a főiskola magyar szakos diákjainak felügyelete mellett elfoglalták helyüket a kijelölt termekben, ahol 60 perc állt rendelkezésükre a feladatlapok kitöltéséhez.

A diákok munkáit háromtagú zsűri értékeli: Hutterer Éva elnök, valamint Kudlotyák Krisztina és Király Katalin, a II. RFKMF Felsőfokú Szakképzési Intézetének tanárai. A versenyeredményeket a KMPSZ honlapján teszik közzé.

hrm