Mikortól házasodhat a fiatalkorú?

2017. február 8., 09:46 , 839. szám

„Fiunk még csak 18 éves, de máris házasodni szeretne. A lány, akinek a kezét megkérte, nála is fiatalabb, nemrég töltötte be a 16. életévét. Mi, a szülei ellenezzük a házasságot, de ő kitart az elhatározása mellett. Összeházasodhatnak a szülők akarata ellenére? Egyáltalán, hány éves kortól van lehetőség a házasságkötésre?”

– Ukrajnában a házasságkötés törvényileg megállapított alsó korhatárát elért személyek léphetnek házasságra. A Családi törvénykönyv 23. cikkelye értelmében a házasságkötés alsó korhatára jelenleg a nőknél és a férfiaknál egyaránt 18 év. Más szóval, a házasságkötésre legkorábban azután lesz lehetősége a fiának, hogy választottja betöltötte a 18. életévét. Egyébként, miután a fiatalember nagykorúvá vált, a szüleiként nem tilthatják meg számára a házasodást.

Megjegyzendő ugyanakkor, hogy a törvény lehetőséget ad a 16. életévüket betöltött személyeknek arra, hogy kérvényezzék a házasságkötést. A kérvény nyomán a bíróság kivételes és indokolt esetben – külön eljárás keretében, a házasulandók szüleinek vagy gyámjainak, a gyámhatóságoknak a bevonásával – engedélyezheti a 18. életévüket be nem töltött személyek házasságkötését is.

hk