Elítélte az újságírók elleni újabb ukrajnai támadásokat az EBESZ

2017. február 15., 15:33 , 841. szám

Elítélte az újságírók elleni támadások újabb eseteit Ukrajnában Dunja Mijatovic, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadságért felelős biztosa – jelentette az RBK–Ukrajina.

A portál emlékeztet, hogy felgyújtották Szerhij Huzj, az 5692.com.ua portál és a Horod5692 lap főszerkesztőjének gépkocsiját, valamint megkísérelték felgyújtani az M1 és M2 tévécsatornák stúdióit Kijevben.

„Ezeket a támadásokat a tömegtájékoztatási eszközök képviselői ellen hajtották végre, és nem tolerálhatók. Üdvözlöm azt a tényt, hogy a nemzeti rendőrség megkezdte Szerhij Huzj autója felgyújtásának kivizsgálását, és remélem, hogy gyorsan és alaposan kivizsgálják ezt a bűncselekményt” – jelentette ki Mijatovic, aki felszólította az ukrán hatóságokat, hogy vizsgáljanak ki minden, a tömegtájékoztatási eszközök munkatársai ellen elkövetett bűncselekményt.

Az RBK–Ukrajina február 12-én számolt be arról, hogy hajnalban felgyújtották Szerhij Huzj gépkocsiját a Dnyipropetrovszk megyei Kamjanszkében (volt Dnyiprodzerzsinszk). A főszerkesztő szerint bizonyos befolyásos embereknek a városban nem tetszhettek az általa irányított kiadványok munkájának elvei. Hozzátette, az utóbbi időkben nyomást gyakoroltak a szerkesztőségre.

(rbc.ua/Kárpátalja)