A Vatikán támogatja Avgyijivka lakóit

2017. február 16., 10:34

Kétszázezer euró segélyt nyújt a Vatikán Avgyijivka lakóinak – közölte Facebook-oldalán Pavlo Zsebrivszkij, a Donyeck megyei katonai-civil adminisztráció vezetője, akit az UNIAN hírügynökség idéz.

A kormányzó beszámolt arról, hogy Claudio Gugerotti érsek, ukrajnai apostoli nuncius szerdán felkereste Avgyijivkát és Kramatorszkot.

„A vatikáni követ ideutazott a frontvonalra, hogy személyesen biztosítsa támogatásáról és szolidaritásáról Donyeck megye lakóit, valamint átadja Ferenc római pápa áldását. Ez nagyon fontos gesztus, mert ezáltal Ferenc pápa ma megerősíti az ukránokat abban, hogy nem hagyták el őket, nincsenek egyedül” – írta Zsebrivszkij.

Hozzátette, Gugerotti tolmácsolta a pápának a Donyeck megyeiekhez intézett szavait: „Azt akarom, hogy tudjátok, mi mindig emlékezünk rátok és imádkozunk értetek”.

Az apostoli nuncius bejelentette, hogy A pápa Ukrajnának akció alapjából 200 ezer eurót fognak kiutalni Avgyijivka lakóinak szükségleteire.

Zsebrivszkij felidézte, hogy tavaly Ferenc pápa gyűjtést hirdetett az oroszországi agressziót elszenvedő ukránok és a belső menekültek megsegítésére. Az akció keretében 16 millió euró gyűlt össze Európában. Ferenc pápa személyesen 5 millió euróval járult hozzá az ukránok támogatásához.

Az UNIAN emlékeztet, hogy az orosz hadsereg és az Oroszország által támogatott szakadár fegyveresek január 29. és február 5. között nehéztüzérségi fegyverekkel, köztük Grad rakéta-sorozatvetőkkel lőtték Avgyijivkát. A város napokra áram, távfűtés és víz nélkül maradt, több békés lakos életét vesztette. A településről mintegy 300 embert evakuáltak ezekben a napokban, köztük gyermekeket.

(unian.ua/Kárpátalja)