Bírálta Ukrajnát az Amnesty International

2017. február 22., 09:46 , 842. szám

Romlott a helyzet Ukrajnában az emberi jogok terén a Donyec-medencei fegyveres konfliktus és a Krím megszállása miatt – derül ki az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet 2016/2017. évi jelentéséből, amelyet az Ukrajinszka Pravda ismertet.

„Ukrajna keleti részén időről időre alacsony intenzitású összetűzésekre került sor, s mindkét fél megsértette a tűzszüneti megállapodást. Az ukrán hadsereg és az oroszbarát szeparatista erők továbbra is büntetlenséget élveztek a nemzetközi humanitárius jog normáinak megsértése ellenére, beleértve az olyan háborús bűncselekményeket, mint a kínzások” – áll a jelentésben.

A jogvédők szerint az ukrán hatóságok és a Donyec-medencei megszállt területek vezetői törvénytelenül tartottak fogva embereket a másik oldal támogatásának gyanújával, többek között azért, hogy fogolycserékhez használják fel őket.

Külön foglalkozik a dokumentum a szólásszabadság helyzetével a Krímben. Megállapítja, hogy a független újságírók nem dolgozhattak nyíltan. A félszigetre nem engedtek be újságírókat a Kijev által ellenőrzött területekről, visszafordították őket a „de facto” határról. Az orosz megszállást és a Krím jogtalan bekebelezését bíráló helyi újságírók és bloggerek közül csak kevesen mertek hangot adni a véleményüknek attól tartva, hogy eljárás indul ellenük.

A jogvédők hangsúlyozzák, hogy az oroszországi megszállást követően egyetlen „erőszakos eltűnést” sem vizsgáltak ki „hatékonyan”.

Másfelől Ukrajna kiérdemelte az Amnesty International dicséretét a kijevi kormányzat támogatásával 2016 júniusában megrendezett melegfelvonulásért.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)