Matl Péter alkotásai Beregszászban

2017. február 24., 16:49 , 842. szám

Magyarország Beregszászi Konzulátusa és a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet közreműködésével Nagybereg után Beregszászban is megnyílt Matl Péter Ötösével című kiállítása. A tárlat több mint 40 képet tartalmaz, a művek a Gulág tematikáját dolgozzák fel. Az alkotásokat egybetömörítő cím is ezt sugallja, hiszen ezekben a Gulág-táborokban a végeláthatatlan embertömegeket ötösével számolták meg: „dáváj po pjáty”, azaz ötösével.

Az eseményen Szalipszki Endre beregszászi magyar főkonzul köszöntőjében elmondta, hogy a Gulágra való emlékezés nem kampányszerű Kárpátalján. A mindennapok része, hiszen majdnem minden családot érintettek 1944 őszének borzalmai. És a hatás természetesen nem múlt el, mind a mai napig él bennünk. A főkonzul tájékoztatta a megjelenteket, hogy a tárlat vándorkiállításként több intézményben is meg fog jelenni, emellett egy DVD is készülőben van, mely a tárlat képeit fogja tartalmazni, valamint azokat a dokumentumokat, élettörténeteket, melyek inspirálták az alkotót munkái elkészítése során.

Orosz Ildikó, a Rákóczi-főiskola rektora elmondta, hogy mindazok, akik itt nőttek fel Kárpátalján, családi események kapcsán sokat hallottak a Gulágról, melyről nyíltan nem volt szabad beszélni. De mindenkiben benne élt, mert szinte minden családban voltak hiányzó férfitagok. Sokáig éreztük, hogy nem született meg erről a korszakról a nagy mű, nem voltak filmek, színházi előadások. Most az, hogy a múlt esztendő hivatalosan is a kommunizmus áldozatainak éve lett az anyaországban, nagyon sok mindenkit inspirált. Művek születtek, színházi előadás, film, zene és tánc. A művészet különböző ágaiban a maguk „filterén” keresztül igyekeznek ezt bemutatni. „Ezek a grafikák azok számára is közelebb hozzák a gulágosok utódainak érzéseit, akik a vizualitás iránt fogékonyak.”

A művész, Matl Péter a kiállítás kapcsán felidézte azokat az emlékeket, melyek segítették műveinek létrehozását. Ezt követően pohárköszöntőt mondott Kész Barnabás megyei képviselő, a főiskola tanára, aki kiemelte, hogy a ma embere számára a legfontosabb feladat az emlékezés.

Az eseményt Király András hegedűművész előadása tette színesebbé.

VE