A rendőrség több mint 500 úgynevezett „öngyilkos csoportot” blokkolt

2017. március 2., 11:37 , 843. szám

A bűnüldöző szervek blokkoltak a közösségi oldalakon több mint 500 úgynevezett „öngyilkos csoportot”, azok kétszáznál is több kurátorával együtt – jelentette az RBK–Ukrajina a kijevi rendőrség kommunikációs osztályának tájékoztatása alapján.

A közlés szerint kilenc esetben fordultak a rendőrséghez szülők és oktatási intézmények, mert azt feltételezték gyerekekről, hogy „öngyilkos csoportokhoz” tartozhatnak. Két esetben a feltevés beigazolódott.

„Megfigyeléseink szerint általában azok a gyerekek válnak a résztvevőikké, akik nem részesülnek elegendő szülői figyelemben. Ők ezért a közösségi oldalakon könnyen „átkapcsolódnak” a csoportok kurátoraira, akik jó pszichológusok, érdeklődést tanúsítanak a tinédzserek iránt, és bizonyos feladatok teljesítésével vonzzák őket. Emellett meg kell jegyezni, hogy négy feltárt esetben a gyerekek válságos állapotban voltak, amelyen pszichológusok és pszichiáterek segítették át őket” – közölte Larisza Zub, a kijevi nemzeti rendőrség prevenciós főosztálya ifjúsági megelőzési osztályának vezetője.

Az RBK–Ukrajina emlékeztet, hogy a nemzeti rendőrség kiberbűnözés elleni főosztálya korábban bejelentette, veszélyes csoportokat fedeztek fel a közösségi oldalakon, amelyekben öngyilkossággal kapcsolatos gondolatokat ébresztenek a gyerekekben.

(rbc.ua/Kárpátalja)