Súlyos bányaszerencsétlenség történt Nyugat-Ukrajnában

2017. március 2., 18:57 , 843. szám

Legalább nyolc bányász meghalt, kilenc pedig súlyosan megsérült egy sújtólégrobbanásban csütörtökön a nyugat-ukrajnai Lviv megye egyik bányájában.

Mihajlo Volinec, a független bányászszakszervezet vezetője a Facebook közösségi portálon számolt be a balesetről, amely a Lvivvuhillja vállalat Sztepova nevű szénbányájában történt.

A robbanáskor 172 bányász tartózkodott a mélyben. A legfrissebb jelentések szerint a túlélő bányászokat mind a felszínre hozták.

A robbanás 550 méteres mélységben történt, a detonáció következtében beomlott a bánya falának egy része.

Volodimir Hrojszman ukrán miniszterelnök lemondta minden programját, és a Lviv megyei bányához utazott, hogy személyesen tájékozódjon a szerencsétlenség részleteiről – közölte sajtótitkára, Dmitro Sztoljarcsuk a Facebookon.

Szvjatoszlav Ceholko, az elnöki sajtóosztály vezetője arról tájékoztatott, hogy Petro Porosenko államfő biztonsági vizsgálatot rendelt el az ország összes szénbányájában.

A Lvivvuhillja állami vállalat a lviv-volinyi szénmedence déli részén működtet bányákat. A megyeszékhelytől, Lembergtől (Lviv) mintegy 80 kilométerre északra fekvő Szokal járási Hluhiv faluban lévő Sztepova bányában 1978 óta folyik szénkitermelés.

(MTI/Kárpátalja)