Hangszerszám népzenei produkciók Kárpátalján

2017. március 8., 10:02 , 843. szám

Magyarország Beregszászi Kon­zulátusa és a Visk Jótékonysági Alapítvány szervezésében háromnapos koncertkörútra érkezett Kárpátaljára március 3. és 5. között a Hangszerszám nevű népzenei formáció. Az együttes tagjai a magyar népzene kiválóságai, a zenészek nagy része a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Nép­zene Tanszékének tanára, akik hangszereik kiváló mesterei.

A háromnapos körút első állomása Kaszony volt, majd ezt követően Aknaszlatina magyarságát látogatták meg a művészek, végül pedig Visken zárult a nagysikerű koncertsorozat. A programban a közönség megismerkedhetett az autentikus hangszerekkel. A művészek nemcsak muzsikáltak, hanem a hangszerek történetéről is meséltek. A repertoárban a magyar zene mellett erdélyi román muzsika is felcsendült, valamint a jazz- és bluesdallamvilág is megszólalt. A zenészek csodálatos virtuóz játékukkal elvarázsolták a közönséget. A műsort Farkas Zoltán Batyu és Tóth Ildikó Fecske csodálatos kalotaszegi tánca fűszerezte. A koncert második részébe a művészek interaktívan bevonták a közönséget, így meg lehetett ismerkedni a különböző ütemvariációkkal, és a végén táncházra is sor került.

A koncertet mindhárom helyszínen lelkesen fogadták a nézők.

Tudósítónknak Farkas Zoltán – művésznevén Batyu – a program kapcsán elmondta:

– A hangszerszám alatt azt kell érteni, hogy a hangszereket is bemutatjuk, bővebben, mint amennyi a köztudatban él róluk. Ehhez próbáltam a legszakavatottabb zenészeket megnyerni. Mindenki a hangszerének a mestere, és olyan plusz- és érdekes információkhoz juthat a közönség, amelyekhez nem biztos, hogy a mindennapi életben hozzájutnak. Pozitív a tapasztalatunk a program kapcsán. Kialakult egy kapcsolat köztünk és a közönség között, nagy egységgé kovácsolódott a közönség és a zenekar. Többször úgy éreztük, mintha már több éve járnánk ide vissza, mert olyan természetesen és családiasan fogadtak.

– Miért tartják fontosnak, hogy ilyen formában mutassák be ezeket a hangszereket?

– Nagyon fontos a minőségi produkciók jelenléte, főleg a fiatalok körében. Azt vallom, hogy minden fiatalnak egyszer az életében meg kell fordulnia az Operaházban, a Müpában, ahol minőségi zenét hallgathat, azért, hogy legyen az életében egy értékmérő, amely nem fogja engedni egy bizonyos szint alá. Tehát célunk volt a fiatalok felé közvetíteni egy ilyen üzenet. A koncert azért tért el sok más koncerttől, mert beszélgettünk a gyerekekkel, a közönséggel. Nagyon fontos, hogy jusson el minőségi produkció a határon túli területre is. A műsorral nem pusztán zenei élményt kaptak, de egy többlettudást és információt is.

A programban közreműködtek: Borbély Mihály Kossuth-díjas művész (fúvós hangszerek), Balogh Kálmán Magyar Örökség-díjas művész (cimbalom, ütős hangszerek), Vizeli Balázs Kossuth-díjas művész (vonós hangszerek), Czainer Péter (bőgő, tekerőlant), Vizeli Máté (kontra). A formáció ötletgazdája Farkas Zoltán Batyu érdemes művész, a Magyar Köztársaság Lovagkeresztjének birtokosa (tánc, ütős hangszerek), valamint Tóth Ildikó Fecske Harangozó Gyula-díjas táncművész.

Az esemény társszervezői a Kaszonyi Polgármesteri Hivatal, a KMKSZ Kaszonyi Alapszervezete, a Gravis Mezőkaszony és Térsége Fejlesztéséért civil szervezet, valamint az Aknaszlatinai Polgármesteri Hivatal.

EV