Kárpátaljai látogatásra ösztönöznék az anyaországiakat

2017. március 8., 11:43 , 843. szám

A kárpátaljai turizmus élénkítését megcélzó programot jelentettek be a 40. alkalommal megrendezett Utazás kiállításon felállított Kárpátalja stand előtt megtartott sajtótájékoztatón. Mint az a tájékoztatóból kiderült, a program célja, hogy minél több anyaországi turista és diák látogasson el és/vagy térjen vissza az ukrán belpolitikai helyzet miatt turisztikai szempontból hanyagolt kárpátaljai régióba.

Grezsa István, a Miniszterelnökség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja Együttműködésének és Összehangolt Fejlesztési Feladatainak Kormányzati Koordinációjáért Felelős Kormánybiztosság vezetője a sajtótájékoztató elején hangsúlyozta, hogy rendkívül sokat beszélnek Kárpátaljáról az anyaországban, de az emberek keveset tudnak róla. Az Utazás kiállításon felállított ízléses stand célja ezért leginkább az, hogy az ismeretterjesztő brosúrákkal vonzóvá tegye Kárpátalját a magyar turisták számára.

A kormánybiztos rövid bevezetője után dr. Brenzovics Lászlónak, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökének, az ukrán parlament képviselőjének adta át a szót, aki tömör beszédében megköszönte a kormánybiztosságnak, hogy Kárpátalja képviseltetheti magát a már említett nívós kiállításon. Az elnök rávilágított: a Kárpátalja csodálatos természeti adottságaira, történelmi emlékműveire, emlékhelyeire építő turizmus kulcsszerepet játszik a vidék gazdasági életében. Éppen ezért támogatta pályázati formában a magyar állam által finanszírozott 500 millió forinttal az Egán Ede-program a kárpátaljai turisztikai változások fejlesztéseit az elmúlt évben. Brenzovics László hangsúlyozta, a kárpátaljai turizmus támogatása a következő évben is folytatódni fog, hiszen célszerű minél vonzóbbá varázsolni Kárpátalját a turisták előtt, s ez csakis a vállalkozásokon keresztül tehető meg.

Az elnök elmondta: bár Ukrajna egyik végében valóban stagnál a háború, Kárpátalján ebből semmit sem érezhetnek az ide érkező turisták. A megye békés és biztonságos. Brenzovics László a sajtótájékoztatón azt tanácsolta, hogy annak, aki még nem járt Kárpátalján, nem látta ezt a gyönyörű vidéket, nem tapasztalta a kárpátaljai vendégszeretetet, nem találkozott a máig fennmaradt történelmi emlékekkel, mindenképpen el kell ide látogatnia. A KMKSZ elnöke megjegyezte, egyedüli problémaként a közlekedést lehet megjelölni, hiszen a határátkelés továbbra is járhat hosszas sorban állással, valamint az utak minősége sem megfelelő. Ezekkel kapcsolatban az elnök kiemelte: van politikai hajlandóság a felsoroltak orvoslására. Reménység szerint a következő időszakban elkészülhet a Beregszászt elkerülő, a teherforgalmat elterelő autóút, valamint nyílhatnak újabb határátkelők – nyugtatott meg Brenzovics László.

A KMKSZ elnökét követően Grezsa István elmondta, a kelet-ukrajnai konfliktus híre gyakorlatilag „eltüntette” a turistákat Kárpátaljáról, mint fogalmazott: „A Kárpátaljára látogató turisták száma lényegében lenullázódott.” A kormánybiztos ezzel kapcsolatban elmondta, a Rákóczi Szövetséggel partneri kapcsolatban egy pályázat keretében „kísérletet tesznek arra”, hogy újra magyar turistákat csalogassanak Kárpátaljára. Grezsa István rámutatott, hogy a Rákóczi Szövetség Határtalanul programjának keretében a kormánybiztosság nemcsak a felnőtteket, hanem a diákokat is előszeretettel várja Kárpátaljára, így azok az iskoláscsoportok, amelyek a programra jelentkezve Kárpátalját jelölik meg úticéljukként, nagyobb eséllyel „nyerhetnek majd”.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség főtitkára a sajtótájékoztatón beszélt a kormánybiztosság és a szövetség közösen meghirdetett Kárpátaljai utazás 2017 programjáról. Mint fogalmazott, a Rákóczi Szövetség már 28 éve hozzájárul a Kárpát-medencei magyarság rendkívül sokoldalú támogatásához. A program célja, hogy az utazás költségeinek részfinanszírozásával ösztönözze a nyugdíjascsoportokat, klubokat, egyházi közösségeket a Kárpátaljára való látogatásra, ezzel is emelve a régió idegenforgalmát. Mindemellett a főtitkár szerint a program nagyszerű lehetőséget kínál arra, hogy az anyaországi magyarság mélyebben megismerje a kárpátaljai magyarságot, igazi, emberi kapcsolatok alakuljanak ki.

A sajtótájékoztatót követően Pál István Szalonna és bandája adott rövid koncertet. A standon az érdeklődők ízelítőt kaptak Kárpátalja értékeiből brosúrák és videofelvételek által. A falakon röviden ismertették a magyar nemzet történelmi múltjához köthető kárpátaljai eseményeket, valamint a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács munkatársai beszélgettek az érdeklődőkkel Kárpátaljáról.

rsz