Vegyi katasztrófára figyelmeztetett az ENSZ a szakadár ukrán területeken

2017. március 11., 12:38 , 844. szám

Az ENSZ pénteken arra figyelmeztetett, hogy vegyi katasztrófahelyzet alakulhat ki a kelet-ukrajnai szakadár területeken, mert fennáll annak a veszélye, hogy a harcok kiterjednek a térségben található számos ipari létesítmény és vegyi üzem valamelyikére.

„A harcok jelenleg az ipari centrumokhoz közeli városokban zajlanak, és egyre nagyobb a veszélye annak, hogy elérjék valamelyik gyárat” – mondta Baskut Tuncak, az ENSZ-nek az emberi jogok és a veszélyes anyagok használata közötti összefüggésekkel foglalkozó jelentéstevője. Mintegy két héttel ezelőtt találat ért egy épületet, amelyben hét tonna klórgázt tárolnak, habár a lövedék egyik konténerben sem tett kárt. Tuncak szerint egyetlen – 900 kilogrammos – konténer feltörése bárkivel végezne 200 méteren belül, emellett súlyos egészségügyi következményekkel járna minden emberre 2,5 kilométeres körzetben. Továbbá egy ilyen típusú vegyi katasztrófa esetén 24 órán belül ki kellene menekíteni mindenkit 7,4 kilométeres körzetben.

Az ENSZ nemrég nyilvánossága hozott jelentése szerint ugyanilyen klórgázt fegyverként is használtak, például a szíriai polgárháborúban. Az elemi klór széles körben használt és egyszerűen hozzáférhető anyagnak számít, a víz tisztítására is használják. A klórgázt először az első világháborúban használták vegyi fegyverként. A tüdőbe jutva a klór reakcióba lép a vízzel, együtt sósavat alkotnak, ez viszont a klórgáznak kitett ember halálához vezethet.

Ukrajna ipari létesítményeinek többsége a fegyveres konfliktus sújtotta térségben található, egyebek között a kohászati, bányászati, vegyipari és elektromos ágazatokban működnek, és sok esetben robbanóanyagokkal és rendkívül mérgező anyagokkal dolgoznak.

Az ENSZ illetékese felszólította a konfliktusban érintett feleket, hogy tegyék lehetővé az alapvető biztonsági felszerelések bejuttatását a vízellátó telepek dolgozóihoz avégett, hogy a klórgázt tároló létesítményeket érő támadás esetén a személyzet képes legyen a szükséges sürgősségi intézkedések végrehajtására.

A kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus azt követően tört ki, hogy Oroszország 2014 tavaszán bekebelezte az Ukrajnához tartozó Krím félszigetet. Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának februári jelentése szerint az ukrán kormányerők és az Oroszország által támogatott felkelők harcaiban eddig legalább 9800-an haltak meg.

(Magyar Hírlap/MTI/Kárpátalja)