Először engedélyezte egy bíró letartóztatását a Legfelső Igazságügyi Tanács

2017. március 13., 09:19 , 844. szám

A Legfelső Igazságügyi Tanács megvonta Kosztyantin Bobovszkij Odessza Szuvorov kerületi bírájának mentelmi jogát, s engedélyezte előzetes letartóztatását két hónap időtartamra – jelentette az UNN hírügynökség.

A bíró letartóztatását a Legfőbb Ügyészség indítványozta.

„K. Bobovszkij letartóztatása megakadályozza őt abban, hogy nyomást gyakoroljon a tanúkra, és felhasználja kapcsolatait a bűnüldöző szerveknél a felelősségre vonás elkerüléséhez. Kikerülve a SZIZO-ból (vizsgálati fogházból – a szerk.) a gyanúsított megváltoztathatja, vagy eleve megsemmisítheti az összes bizonyítékot, és nyomást gyakorolhat a kollégáira, akikre kiosztották a Bobovszkij-ügyet” – jelentette ki a bíróság ülésén a Legfőbb Ügyészség képviselője.

Az UNN megjegyzi, hogy a Legfelső Igazságügyi Tanács története során először határozott egy bíró mentelmi jogának megvonásáról. A bírósági reformot megelőzően a bírák előzetes letartóztatását a Legfelső Tanácsnak kellett engedélyeznie.

A hírügynökség emlékeztet, hogy Odessza Szuvorov kerületi bíróságának bírája egy büntetőeljárásban azt ígérte Igor Verhola ügyvédnek, hogy kétezer dollár fejében „pozitív határozatot hoz” a gyanúsított szabadlábra helyezéséről. A pénz átadása során mindkettőjüket letartóztatták az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) munkatársai. Az ügy gyanúsítottjaira akár 10 év szabadságvesztést is kiszabhat a bíróság.

(unn.com.ua/Kárpátalja)