Ukrajnának 12,5 milliárd dollár hitelt kell visszafizetnie két év alatt

2017. március 13., 15:56 , 844. szám

Ukrajnának 2017–2019-ben közel 12,5 milliárd dollár külföldi és belföldi hitelt kell törlesztenie – jelentette ki az Ukrajinszki Novini szerint Oleh Csurij, az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) elnöke a ZIK televízió műsorában hétfőn.

Csurij hozzátette, rendkívül fontos az együttműködés a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) az ukrajnai szerkezeti reformok folytatásához, valamint az ország valutatartalékainak feltöltéséhez.

„A 2017–2019-es esztendőkben Ukrajnának közel 12,5 milliárd dollár összegű külföldi és hazai valutában denominált államadósságért kell kifizetéseket eszközölnie a hitelösszeg és a kezelési költségek után egyaránt” – közölte.

A kijevi vezetők által aláírt és az IMF-nek átadott, az ukrán gazdaság- és pénzügypolitikai vállalásokat tartalmazó memorandum esetleges nyilvánosságra hozatalára vonatkozó kérdésre az alelnök kifejtette, hogy a Valutaalap belső szabályzata értelmében a dokumentum bizalmasnak minősül mindaddig, amíg azt el nem fogadta az IMF igazgatótanácsa. A Valutaalap által megállapított eljárási rend értelmében az ukrán félnek levélben kell megadnia az engedélyt a memorandum közzétételéhez. Jelen helyzet szerint a dokumentum valamennyi aláírója hozzájárult a nyilvánosságra hozatalához, így a memorandumot közölni fogják, amint azt jóváhagyta az IMF – írja az Ukrajinszki Novini.

A portál úgy tudja, az IMF március 20-án dönthet a memorandum elfogadása nyomán a következő hitelrészlet folyósításáról Kijevnek.

Az Ekonomicsna Pravda emlékeztet, hogy az NBU becslése szerint Ukrajnának 2017-ben 2,5 milliárd dollár külső államadósságot kell törlesztenie.

Korábban az Ukrajinszka Pravda azt írta, hogy Oleh Ljasko Radikális Pártja bírósági úton szándékozik rábírni a kormányt arra, hogy hozzák nyilvánosságra a memorandum szövegét, amiből kiderülhet, milyen feltételekkel folyósítja az IMF Ukrajnának a következő részletet a még 2015-ben megítélt, összesen mintegy 17,5 milliárd dolláros hitelkeretből. A Legfelső Tanács egyeztető bizottságának hétfői ülésén a radikálisok mellett az ellenzéki Opozicijnij Blok frakciója, valamint két képviselőcsoport, a Vidrodzsennya és a Volja Narodu is követelte a dokumentum nyilvánosságra hozását. Ellenzéki és független képviselők attól tartanak, hogy az IMF a hitel megítélésének feltételéül szabta Ukrajna számára egyebek mellett a nyugdíjkorhatár emelését, bár ezt a kormány az elmúlt hetekben több ízben is határozottan tagadta.

A Batykivscsina párt még hétfőn közzétette weboldalán a memorandum állítólagos szövegét, ennek hitelességét azonban eddig hivatalosan nem erősítették meg. A dokumentumban ezek szerint valóban nem szerepel a nyugdíjkorhatár emelése, csupán utalás történik arra, hogy a kormány a társadalombiztosítási hozzájárulás mellett munkával töltött évek figyelembevételével tágabb tartományban megállapított nyugdíjkorhatárral és a nyugellátás összegének alakításával kívánja ösztönözni a polgárokat a minél későbbi nyugdíjba vonulásra.

(ukranews.com/epravda.com.ua/pravda.com.ua/szcs)