Az ukránok kitartanak az európai integráció mellett

2017. március 15., 16:39 , 845. szám

Nem változott a polgárok viszonyulása Ukrajna európai uniós csatlakozásához az elmúlt esztendő során, akárcsak tavaly februárban, a lakosság közel 50 százaléka támogatná az európai integrációt – írja a Jevropejszka Pravda (JP) a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KMISZ) felmérését ismertetve.

Amennyiben 2017 februárjában tartottak volna népszavazást arról, hogy belépjen-e Ukrajna az Európai Unióba, az ország lakosságának 49%-a a csatlakozásra szavaz, míg 28% ellenezte volna az európai integrációt, 23% pedig nem foglalt volna állást, illetve nem ment volna el szavazni.

Ha a bizonytalanok, mint áltatában, ezúttal is távol maradtak volna a szavazástól, az uniós csatlakozásról rendezendő referendumon a nem megszállt területeken élő, szavazati joggal rendelkezők 77%-a vett volna részt, s a voksok a következőképpen oszlottak volna meg: az EU-csatlakozás mellett: 64%; ellene: 36%.

Az elemzők szerint a Krím megszállása és a kelet-ukrajnai harcok kezdete óta az ukrajnai lakosság viszonylag stabilan kitart az EU-csatlakozás mellett. Bizonyos ingadozások ellenére változatlanul 50% körüli azok aránya, akik készek Ukrajna uniós integrációjára szavazni.

A KMISZ felmérésére 2017. február 10–19. között került sor Ukrajna valamennyi megyéjének 110 településén a Krím, valamint Donyeck és Luhanszk megyék megszállt területeinek kivételével.

A JP emlékeztet, hogy egy, a Szocisz Társadalom- és Marketing-kutatási Központ, valamint a Rejting Szociológiai Csoport által 2016 decemberében végzett felmérés szerint Ukrajna uniós csatlakozására a polgárok 60,7% szavazott volna.

(eurointegration.com.ua/Kárpátalja)