A hadkötelesek elektronikus nyilvántartásának létrehozásáról döntött a Legfelső Tanács

2017. március 16., 20:15 , 845. szám

Ukrajna Legfelső Tanácsa megszavazta a Hadkötelesek Egységes Állami Regiszterének létrehozását kimondó jogszabályt – jelentette csütörtökön az Ukrajinszka Pravda.

A 2504а-д jelű törvénytervezetet 236 honatya támogatta második olvasatban a megismételt szavazáskor. A portál emlékeztet, hogy a szóban forgó dokumentumot még 2015 novemberében nyújtották be a parlamentben, azóta több ízben átdolgozták.

Az állami regisztert olyan egységes automatizált információs és telekommunikációs rendszernek szánják, amely valamennyi hadköteles (sorköteles) adatait tartalmazza majd.

A regiszter segíteni hivatott a katonai nyilvántartás vezetését, a mozgósítási intézkedések tervezését és végrehajtását, a behívást a sorkatonai szolgálatra, a szerződéses katonák alkalmazását, a leszerelt, nyugdíjellátásra jogosult személyek, valamint az elesett katonák családjainak tájékoztatását.

A regiszter a 17 és 60 év közötti hadköteles polgárok személyes és szolgálati adatait tartalmazza majd, beleértve egyebek mellett az ország elhagyására, illetve a külföldről való hazatérésükre vonatkozó információkat. Az adatok gazdája a Védelmi Minisztérium lesz, s azokkal a vezérkar rendelkezik majd.

A regiszter egyesíteni fogja a Központi Választási Bizottság, az Állami Határőrszolgálat, az Oktatási Minisztérium, a migrációs és a fiskális szolgálatok adatait. Ugyancsak betáplálják a rendszerbe a had- és sorköteleseknek a hadkiegészítő parancsnokságokon őrzött nyilvántartási lapjainak és személyes aktáinak adatait.

Az ellenzéki Batykivscsina és az Opozicijnij Blok pártok nem szavazták meg a törvényt, mivel szerintük tartani lehet attól, hogy a hadkötelesek adatainak védelme nem lesz megfelelő, s az ellenség, vagy más érdekelt személyek kezébe kerülhetnek.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)