A szövetkezeti lakások tulajdonjogáról

2017. március 19., 11:17 , 844. szám

„Van egy szövetkezeti lakásunk, de elképzelhető, hogy kénytelenek leszünk megválni tőle. Ezzel kapcsolatban szeretnék választ kapni a következő kérdésekre. Privatizálható a szövetkezeti lakás? Van különbség a magántulajdonban lévő és a szövetkezeti lakások eladásának szabályai között? Hogyan történik a szövetkezeti lakás tulajdoni nyilvántartásba vétele? Hogyan kaphatunk igazolást arról, hogy a lakás a tulajdonunkat képezi?”

– A szövetkezeti lakást, tehát az olyan lakást, amely egy lakásszövetkezet által épített vagy vásárolt házban található, nem lehet privatizálni, mivel sem maga az épület, sem a lakás nincsenek állami vagy önkormányzati tulajdonban. A Polgári törvénykönyv 384. cikkelye értelmében a lakásszövetkezet által épített vagy vásárolt ingatlan a szövetkezet tulajdonát képezi. Ha szövetkezeti tag nem vásárolta ki a lakását, jogában áll birtokolni, használni azt, sőt a szövetkezet hozzájárulásával rendelkezhet is vele. Amennyiben a lakásszövetkezet tagja kivásárol egy ilyen lakást, annak teljes jogú tulajdonosává válik.

A szövetkezeti lakás értékesítése alapvetően semmiben nem különbözik a magántulajdonban lévő ingatlan eladásától, azaz ugyancsak közjegyző által hitelesített adásvételi szerződés alapján történik.

Az állami nyilvántartásba vétel rendjét szabályozó dokumentum (Порядoк державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень, зат­верд­жений постановою Кабінету Міністрів України від 22 червня 2011 року № 703) 6–7. pontja kimondja, hogy a tulajdonjog állami nyilvántartásba vételét kezdeményezőnek kérvényt kell benyújtania a nyilvántartást végző szervhez. Szövetkezeti lakás esetén a kérvényhez a következő okmányokat kell csatolni:

– a kérelmező személyazonosságát igazoló dokumentumot;

– az ingatlannal kapcsolatos tulajdoni és tárgyi jogok keletkezését, átadását és megszűnését igazoló dokumentumokat;

– a lakásszövetkezet tagjairól, illetve társult tagjairól a szövetkezet közgyűlése által jóváhagyott névjegyzéket;

– a dokumentumot, amely igazolja, hogy a szövetkezet tagja vagy társult tagja kivásárolta a lakást;

– az ingatlan műszaki leírását (технічний паспорт);

– a dokumentumot, amely igazolja a befejezett ingatlan műszaki átadását;

– a telek tulajdonjogát igazoló dokumentumot;

– a dokumentumot, amely igazolja, hogy az adott ingatlanhoz címet rendeltek hozzá.

Amennyiben a szövetkezeti tag részesedését a szövetkezetben egy olyan személynek adja át, aki nem tagja a szövetkezetnek, csatolni szükséges a dokumentumot, amelynek alapján az átadás megtörtént, valamint a szövetkezet írásos hozzájárulását, amelyet az alapszabálya által erre feljogosított szerve állít ki.

Végül csatolni szükséges az állami illeték befizetését igazoló dokumentumot.

A regisztrációs eljárás lezárását követően a tulajdonos kivonatot igényelhet a tulajdonjogok állami nyilvántartásából tulajdonának bejegyzéséről. A kivonatot alaphelyzetben elektronikus formában adják ki, de – az igénylő külön kérésére – papíron is elkészíthetik. Az utóbbi esetben a regisztrációt végző tisztviselő aláírása és a hivatal pecsétje is szerepelni fog a dokumentumon.

Ukrajna törvénye Az ingatlantulajdonhoz fűződő tárgyi jogok és terheik állami nyilvántartásáról (Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень) értelmében a lakásszövetkezet tagjának akkor adható ki igazolás az ingatlan állami nyilvántartásba vétele által keletkezett tulajdonjogáról, ha már teljes egészében kifizette a saját szövetkezetbeli részesedése ellenértékét.

hk