Avakov: egymilliárd dollár kellene a közlekedési szabálysértéseket rögzítő kamerarendszerre

2017. március 20., 08:34 , 845. szám

A közlekedési szabálysértések kamerákkal történő rögzítésére alkalmas rendszer kiépítése Ukrajnában körülbelül egymilliárd dolláros beruházást igényelne – közölte Arszen Avakov belügyminiszter az Ukrajina tévécsatorna műsorában, melyet az RBK–Ukrajina ismertet.

A belügyi tárca vezetője a műsorban a főbb útvonalakon teszt üzemmódban már működő megfigyelési rendszerek működésének tapasztalatairól beszélt.

„Körülbelül egy éve helyeztük üzembe az első teszt üzemmódú megfigyelési rendszereket Ukrajna négy pontján, s megnéztük azoknak a szabálysértéseknek a számát, amelyekért azután az érvényes rendelkezések alapján automatikus üzemmódban bírságot kellett volna kiróni »boldogságlevelek« útján. E szabálysértések száma és a bírságok összege, amelyeket a polgároknak be kellett volna fizetniük, valóban elborzasztó. Ha bevezetjük ezt a rendszert az egész országban – 2–5 ezer ellenőrzési pont lesz –, akkor a Belügyminisztériumnak nem kell majd semmiféle költségvetés, nekünk ez is elég lesz, hogy továbbfejlődhessünk” – jelentette ki Avakov.

A miniszter szavai szerint a rendszer bevezetése jelentős beruházást igényel.

„Becslésünk szerint rendkívül nagy összegről van szó: országos szinten körülbelül egymilliárd dollár. Rengetegen szeretnék befektetni ezt a pénzt, mivel a magáncégek jó üzletet látnak a levonandó kamatokban. Úgy gondolom, hogy egy szolid nemzetközi pénzintézet bevonásához folyamodunk, amely adekvát befektetőt javasol a számunkra, és jobb feltételeket kaphatunk, mint a vezető nyugati országokban” – mondta el Avakov.

Hozzátette: a Belügyminisztérium fokozatosan fogja bevezetni az automatikus rögzítési, fellebbezési és szankcionálási rendszert.

(rbc.ua/Kárpátalja)