Az ukránok több mint 80 százaléka kevesli a keresetét

2017. március 22., 09:44 , 846. szám

Az ukránok 83 százaléka úgy gondolja, hogy keveset keres, miközben csupán 14 százalékuk elégedett az anyagi helyzetével – derült ki abból a felmérésből, amelyet a neves Rejting ukrán közvélemény-kutató csoport tett közzé kedden.

A felmérésen részt vevők zöme, 89 százaléka válaszolta azt, hogy többet szeretne keresni. Ukrajna többi régiójához képest a nyugati országrészben válaszolták a legtöbben azt, hogy elegendőnek találják a jövedelmüket. A szociológusok megállapították, hogy az idősebb és a jobban kereső rétegben nagyobb az elégedetlenség a keresetüket illetően, valamint a férfiak elégedetlenebbek a nőknél.

A megkérdezettek 62 százaléka optimálisnak a nyolcórás munkaidőt nevezte meg. 27 százalékuk rövidebb, 6-7 órás munkaidőt szeretne, míg csupán a megkérdezettek 2 százaléka válaszolta azt, hogy akár napi 10 órában is kész lenne dolgozni.

A rövidebb munkaidőt főként az ország nyugati és középső részein lakók támogatták, közülük is a falun élők, a nők és a magasabb végzettségűek voltak többségben. Érdekességként kiemelték a szociológusok, hogy a szegényebb réteghez tartozók közül többen támogatnák a rövidebb munkaidőt, mint az átlagnál jobban keresők.

Arra a kérdésre, hogy magasabb jövedelemért készek-e napi nyolc óránál többet dolgozni, a megkérdezettek 56 százaléka válaszolt igennel, nemmel pedig 32 százalékuk. A nyugati országrészben többen vállalnának hosszabb munkaidőt a több keresetért cserébe, mint Keleten. A felmérés a fiatalabbak és a jobban keresők körében is nagyobb hajlandóságot mutatott ki a hosszabb munkaidőre, valamint a férfiak körében is nagyobb erre a készség, mint a nőknél.

A Rejting a felmérést február 9–19. között végezte, személyes beszélgetés útján. A közvélemény-kutatásban kétezer nagykorú személyt kérdeztek meg. A résztvevőket nem és lakhely szerint reprezentatív módon választották ki.

Jelenleg Ukrajnában 3200 hrivnya a hivatalosan megállapított minimálbér. Az átlagbér a pénzügyminisztérium januári adata szerint országosan mintegy 6000 hrivnya.

(MTI/Kárpátalja)