Tisztújító közgyűlések a KMKSZ alapszervezeteiben

2017. március 22., 11:46 , 845. szám

Az elmúlt hét végén folytatódtak a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) tisztújító alapszervezeti közgyűlései, amelyeken összegzik az elmúlt ciklusban elvégzett munkát és megfogalmazzák az újabb, aktuális célokat.

 

Felső-Tisza-vidéki Középszintű Szervezet

Március 19-én Visken tartották meg a tisztújító közgyűlést. Az eseményen Sari József, a KMKSZ Felső-Tisza-vidéki Középszintű Szervezetének elnöke köszöntötte az egybegyűlteket.

A napirendi pontok elfogadását követően Krüzsely Tibor, az alapszervezet leköszönő elnöke tartott beszámolót az elmúlt 26 évről, melyet az alapszervezet élén töltött. Az elnök elmondta, hogy nem volt egyszerű a 26 év, de tartalmas volt. Köszönetét fejezte ki a választmány tagjainak, akik mindig készségesen támogatták, és aktívan részt vettek a munkában. Elmondta, hogy közel 1500 aláírást sikerült összegyűjteni a községben, a viski alapszervezet 2814 taggal rendelkezik, az egyik legnagyobb alapszervezete a KMKSZ-nek. Krüzsely Tibor felhívta a figyelmet a földprivatizációval kapcsolatban Visken felmerült problémára, amely közel 400 embert érint, és kérte Brenzovics Lászlónak, a KMKSZ elnökének segítségét, hogy ezt az égető problémát mielőbb orvosolják.

Az alapszervezeti elnök beszámolóját követően Brenzovics László, a KMKSZ elnöke, parlamenti képviselő megköszönte Krüzsely Tibornak a 26 éves munkát. Kiemelte, hogy a viski alapszervezet mindig fontos volt a KMKSZ-ben, hiszen a Felső-Tisza-vidék gerincét is alkotja. Az elnök elmondta, hogy a kárpátaljai magyarság nincs könnyű helyzetben, komoly veszélyek fenyegetik, de a KMKSZ igyekszik mindent megtenni az ellenünk irányuló jogcsorbítások ellen. Elmondta, hogy nemrég adták át a több mint 64 ezer aláírást, mellyel tiltakozunk az új nyelvtörvénytervezet ellen, s a megye kormányzója szintén nem támogatja ezeket az intézkedéseket. Beszélt a magyarországi támogatásokról is, arról, hogy a magyar kormány mindent megtesz, hogy segítse a kárpátaljai magyarságot. Bejelentette, hogy pár napon belül Magyar Levente, Magyarország külügyminisztériumának államtitkára Viskre érkezik, ahol tájékoztatót tart majd az Egán Ede-programról és más fejlesztési programokról. Az elnök biztosította a jelenlévőket, hogy a Keleti Partnerség program is folytatódik tovább, valamint mindazok a támogatások, melyeket már évek óta biztosít a magyar kormány.

Sari József, a KMKSZ FTVKSZ elnöke beszédében köszönetet mondott Stók Imrének, aki a szervezet pénztárosi tisztségét látta el becsületesen, végtelen precizitással vezetette és tartotta számon a pénzügyeket. Felhívta a figyelmet a KMKSZ ISZ viski alapszervezetének megszervezésére.

A beszámolókat követően tisztújításra került sor. Az alapszervezet leköszönő elnöke Szabó Gabriellát ajánlotta a tisztségre, akit a tagság meg is választott. Az új elnök megköszönte a támogatást és a bizalmat, és kiemelte, hogy továbbra is azokkal az emberekkel szeretne együtt dolgozni, akik eddig is sok munkát végeztek a szervezetben. Krüzsely Tibort tiszteletbeli elnöknek választották, alelnök maradt Forgon László, titkár Czébely Lajos, a pénztárosi szerepet ezentúl Czébely Béla tölti be.

 

Ungvári Középszintű Szervezet

Nagydobronyban a helyi középiskolában tartotta tisztújító beszámoló közgyűlését a KMKSZ Nagydobronyi Alapszervezete. Őrhidi László elnök beszámolt az alapszervezet elmúlt időszaki tevékenységéről. Elmondta, hogy örvendetes módon gyarapodott a taglétszámuk több mint 400 fővel, elmondta továbbá, hogy a szövetség aláírásgyűjtő akcióját jó eredménnyel hajtották végre, Nagydobronyban 2612 aláírás gyűlt össze.

Balogh Lívia, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének elnöke az ukrajnai gazdasági helyzetről és a várható kilátásokról beszélt, valamint a járási tanácsban a KMKSZ-frakciójának munkájáról és eredményeiről. A tagság főleg a különböző pályázati rendszerekkel kapcsolatban tett fel kérdéseket.

Popka János, Nagydobrony polgármestere beszámolt fejlesztési terveiről, valamint a Nagydobrony központú kistérség szervezéséről.

A tisztújítás során újra bizalmat kaptak az alapszervezet eddigi vezetői: Őrhidi László elnök, Bak Éva alelnök és Szanyi Irén titkár.

Őrdarmán a felújított kultúrház adott otthont a KMKSZ helyi alapszervezete közgyűlésének. Mackó István elnök beszámolt az alapszervezet elmúlt három évi tevékenységéről. Beszélt az Ungvári Járási Tanácsban zajló munkáról, a KMKSZ-frakció által elért eredményekről. Örömmel nyugtázta, hogy sikerült felújítani a község 50 éves kultúrházát, amitől a kulturális élet felpezsdülését várja Őrdarmán. Az elnök megköszönte a településen a KMKSZ-re a legutóbbi önkormányzati választáson leadott rekordszámú szavazatot.

A jelenlévők a magyar kormány által meghirdetett óvodaprogramról és más támogatási programokról kérdeztek.

Balogh Lívia járási elnök részletes beszámolója után megtörtént a tisztújítás, az közgyűlés újabb három évre választotta elnökké Mackó Istvánt, az új alelnök Halász Beatrix lett, a titkár pedig Mackó Imre.

Nagygejőcön a helyi általános iskolában Györke Róbert elnök számolt be a KMKSZ helyi alapszervezetének tevékenységéről, az általuk szervezett rendezvényekről. Elmondta, hogy a Keleti Partnerség program keretében sikerült kicserélni az általános iskola tetőszerkezetét. Megköszönte az aktivistáknak, hogy a községben sikerült 470 aláírást összegyűjteni a magyar nyelv és oktatásrendszerünk védelmében. Járási képviselőként ismertette a KMKSZ járási tanácsi frakciója által elért eredményeket, hogy milyen költségvetési forrásokat sikerült a magyar települések fejlesztésére irányítaniuk.

Balogh Lívia elemezte a politikai helyzetet, és felsorolta a középszintű szervezet által szervezett múlt évi rendezvényeket. A tisztújítás során Györke Róbertet választották ismét elnökké, alelnökké Fekete Istvánt, titkárrá pedig Molnár Gabriellát.

Az alapszervezet megbízta Molnár Évát a helyi KMKSZ ISZ alapszervezet megalapítását kezdeményező csoport megszervezésével.

Tiszasalamonban a református parókián tartotta tisztújító közgyűlését a KMKSZ helyi alapszervezete. Palkó Katalin elnök fotóprezentációval illusztrálva számolt be az alapszervezet elmúlt három évben végzett tevékenységről. A rendezvények között kiemelte a múlt évi augusztus 20-i ünnepséget, amikor Tiszasalamon restaurált történelmi zászlaját újraszentelhették. Ennek kapcsán sikerült jó barátságot kialakítaniuk a Somogy megyei Szenna községgel.

Balogh Lívia beszélt a KMKSZ aláírásgyűjtő akciójának sikeréről, valamint az Ungvári Járási Tanács KMKSZ-frakciójának munkájáról és a középszintű szervezet által szervezett rendezvényekről. Bejelentette, sikerült elérni, hogy a következő tanévtől kinevezik a Tiszasalamoni Általános Iskola élére a jelenlegi megbízott igazgatót, Leskó-Kovács Nórát.

Ferkó Béla kiskörzeti elnök vezette a tisztújítást, melynek során a közgyűlés újabb három évre szavazott bizalmat Palkó Katalin elnöknek, Kovács István alelnöknek és Leczó Nóra titkárnak.

A tisztújító közgyűlés után a KMKSZ ISZ helyi kezdeményező csoportja tartotta meg alakuló ülését, ahol Csók Attilát választották elnökké, alelnökké Leskó-Kovács Nórát, titkárrá pedig Csókné Kővári Bettinát.

 

Beregszászi Középszintű Szervezet

Borzsován is sokan megjelentek a helyi KMKSZ-alapszervezet közgyűlésén, amely a Borzsovai Általános Iskola aulájában volt megtartva. Buzási István, aki alapításától vezeti az alapszervezetet, részletes, az elmúlt 28 év eredményeit és munkáját felölelő beszámolót tartott. Majd megköszönve a tagság bizalmát bejelentette, hogy tovább nem vállalja az alapszervezet vezetését.

Sin József, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke a KMKSZ által végzett munkáról, a szervezet által bonyolított támogatási programokról beszélt, és felhívta az olyan kínálkozó lehetőségekre a tagság figyelmét, mint a földkataszterizációs program és az Egán Ede-program. Elhangzott, hogy a község az elmúlt években jelentős anyagi segítséget kapott a KMKSZ-nek köszönhetően.

A tagság egyhangúlag választotta a KMKSZ Borzsavai Alapszervezetének új elnökévé Seder Ilonát.

Kaszonyban a helyi kultúrházban megtartott tisztújító közgyűlésen Szimcsera Szilvia elnök tájékoztatta a KMKSZ-alapszervezet ügyeiről a nagy számban megjelent hallgatóságot.

Sin József, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke elemezte a politikai helyzetet, beszélt a Beregszászi Járási Tanácsban folyó munkáról és válaszolt a tagok által feltett kérdésekre.

A tisztújítás során az alapszervezet újabb három évre szavazott bizalmat Szimcsera Szilviának.

Mezőváriban a községházán tartották meg a helyi KMKSZ-alapszervezet tisztújító közgyűlését, amely Kovács Sándor és neje, Kovács Erika tanítványainak színvonalas műsorával kezdődött. Berki Károly elnök beszámolt az alapszervezet tevékenységéről, majd Sin József elemezte a jelenleg ugyancsak összetett helyi és a világpolitikai helyzetet.

A tagság újabb három évre szavazott bizalmat Berki Károly alapszervezeti elnöknek.

Kisbégányban a helyi általános iskolában a tanulók szép műsorával kezdődött a tisztújító közgyűlés, ahol Komári Ibolya elnök beszámolója után Vass Ottó, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének alelnöke számolt be a tagságnak a KMKSZ és a Beregszászi Járási Tanácsban működő KMKSZ-frakció tevékenységéről.

A tagság végül újra Komári Ibolyát választotta elnökké.

Nagyberegen a községi tanács épületében megtartott tisztújító közgyűlésen a helyi KMKSZ-alapszervezet egyhangúlag választotta újra korábbi elnökét, Vass Bertalant.

Csonkapapiban a helyi általános iskolában megtartott tisztújító közgyűlésen Sütő Gábor alapszervezeti elnök projektorral kivetített fotókkal mutatta be az alapszervezet tevékenységét. Sin József tájékoztatója után a tagság Sütő Gábort választotta újabb három évre alapszervezeti elnökké.

Hetyenben a helyi kultúrházban megtartott tisztújító közgyűlésen újabb három évre Kovács Etelt választották a KMKSZ Hetyeni Alapszervezetének elnökévé.

Guton a helyi óvoda épületében tartották a KMKSZ-alapszervezet közgyűlését, ahol újra bizalmat kapott Balogh Attila alapszervezeti elnök, ügyvezető alelnökké Tóth Angélát választották.

Gáton a református parókia épületében megtartott tisztújító közgyűlésen Lőrinc Ágota alapszervezeti elnököt erősítették meg tisztségében.

Rafajnaújfaluban a községi kultúrházban megtartott közgyűlés újra Demeter Júlia alapszervezeti elnöknek szavazott bizalmat. A közgyűlés résztvevőit a KMKSZ és a járási tanács ügyeiről, valamint a magyar állam által finanszírozott támogatási rendszerekről Vass Ottó, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének alelnök tájékoztatta.

ve, bzs