Változás előtt az egészségügyi ellátás finanszírozása

2017. március 22., 20:22 , 846. szám

A tervezett egészségügyi reform lehetővé teszi, hogy a polgárok valóban élhessenek az ingyenes egészségügyi ellátáshoz való jogukkal – adott hangot meggyőződésének Pavlo Kovtonyuk helyettes egészségügyi miniszter az RBK–Ukrajina portálnak adott interjújában szerdán.

Az elkövetkező években az egészségügy hivatalosan is fizetetté válik az ukrán polgárok számára, ugyanakkor az állam kész garantálni a polgároknak az egészségügyi szolgáltatásoknak egy ingyenesen igénybe vehető csomagját – derül ki az interjúból.

Bár az ország alkotmánya rögzíti a polgároknak az ingyenes egészségügyi ellátáshoz való jogát, a költségvetés nem tudja biztosítani az ehhez szükséges forrásokat, ezért a polgárok a gyakorlatban fizetni kénytelenek az orvosoknak. Az Egészségügyi Minisztérium változtatni kíván ezen a helyzeten. A tárca által javasolt egészségügyi reform értelmében ingyenes lenne a sürgősségi és az alapellátás, a szakosított egészségügyi szolgáltatások árához viszont a pácienseknek is hozzá kellene járulniuk.

„A lényeg, hogy megjelenik az állam által garantált ingyenes egészségügyi szolgáltatások és gyógyszerek csomagja, amelyekhez a polgárok az egészségügyi intézményekben juthatnak hozzá. A csomag a tulajdonképpeni ingyenes egészségügyi szolgáltatások listáján túl tartalmazni fogja, hogy mennyit fizetnek az állam és a páciensek azokért az egészségügyi szolgáltatásokért, amelyeket az állam nem nyújthat térítésmentesen” – jelezte Kovtonyuk.

Amennyiben a kormány bevezeti reformot, a miniszteri kabinetnek évente el kell fogadnia majd a polgárok által ingyenesen igénybe vehető szolgáltatások jegyzékét – tette hozzá a tárcavezető-helyettes. Az első ilyen jegyzéket a tervek szerint 2018-ban fogadnák el, s a 2019. esztendőre vonatkozna.

Kovtonyuk szerint változni fog az egészségügyi intézmények finanszírozása is, amennyiben többé nem a betegágyak számából kiindulva fedezi kiadásaikat a költségvetés, hanem az általuk nyújtott egészségügyi szolgáltatások alapján. A finanszírozás az alakulófélben lévő Nemzeti Egészségszolgálat feladata lenne.

(rbc.ua/Kárpátalja)