Nem léphet be Ukrajnába az Eurovíziós Dalfesztivál orosz versenyzője

2017. március 23., 10:49 , 846. szám

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) megtiltotta a beutazást Ukrajnába Julija Szamojlova orosz énekesnőnek, aki hazáját képviselte volna a májusban, Kijevben megrendezendő Eurovíziós Dalfesztiválon.

A döntést Olena Hitljanszka, az SZBU szóvivője közölte szerdán Kijevben.

A gyerekkorában kerekesszékbe kényszerült, mozgássérült énekesnőt azért sújtotta az ukrán hatóság beutazási tilalommal, mert 2015-ben fellépett az Oroszország által önkényesen elcsatolt Krím félszigeten, és ezzel megsértette azt az ukrán jogszabályt, amely szerint a Krím félszigetre csak ukrán területről, az ukrán hatóságok engedélyével szabad beutazni.

Korábban az énekesnő azt nyilatkozta, hogy nem emlékszik pontosan a krími koncertjére. Értetlenségének hangot adva hozzátette, hogy a Krímbe „ugyanúgy utazott, mint bármely más orosz területre”.

A kijevi hatóságok sokáig hezitáltak azon, hogy kivételt tegyenek-e és beengedjék az ország területére a mozgássérült 27 éves orosz énekesnőt. Az orosz média a múlt héten azt közölte, hogy a kijevi hatóságok engedélyezték a beutazást Szamojlovának. Ezt még aznap cáfolta Vaszil Hricak, az SZBU főnöke. Újságírói kérdésre válaszolva közölte, hogy egyelőre nem született döntés a kérdésben. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy véleménye szerint a törvényeknek egyformán kell vonatkozniuk mindenkire.

Julija Szamojlova a Flame is Burning című dalával nyerte meg hazájában a válogatót. Moszkva korábban azt közölte, hogy nem küld más versenyzőt a kijevi dalfesztiválra, ha Szamojlovának megtiltják a beutazást.

A 2017-es Eurovíziós Dalfesztivál elődöntőjét május 9-én és 10-én, döntőjét pedig május 13-án tartják az ukrán fővárosban. A versenyen az O. Torvald nevű rockegyüttes képviseli Ukrajnát.

***

Cinikusnak és embertelennek nevezte Grigorij Karaszin orosz külügyminiszter-helyettes szerdán az ukrán hatóságoknak azt a döntését, hogy Julija Szamojlova orosz énekesnő nem utazhat el az Eurovíziós Dalfesztiválra.

Marija Zaharova, az orosz diplomáciai tárca szóvivője Facebook-bejegyzésében azt hangsúlyozta, hogy a tilalom nyomán Európa számára elérkezett az „igazság pillanata”. Mert el kell döntenie, hogy hagyja-e magát az SZBU által vezetni és további „hőstettekre” ösztönzi-e az ukrán radikálisokat, avagy „bebizonyítja, hogy Európa az alapértékeivel, amelyek mellett egyébként az ukrán politikusok szóban mindig síkraszálltak, még él”.

Átpolitizált, Oroszország számára idegen értékeket előmozdító rendezvénynek minősítette az Eurovíziós Dalfesztivált Vlagyimir Arisztarhov, az orosz külügyminiszter első helyettese. Úgy vélekedett, hogy azon részt nem venni inkább negatív, mintsem pozitív dolog.

Egy világméretű dalverseny Uhtában – Szamojlova szülővárosában – való megrendezésére tett javaslatot a Twitteren Szergej Gaplikov, a Komi Köztársaság vezetője. Gaplikov a TASZSZ orosz hírügynökségnek nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a régió Worldvision elnevezéssel kész egy alternatív fesztivált megrendezni. Mint mondta, meg kell mutatni, hogy Oroszország ma olyan hatalom, amelyhez a többi ország igazodik.

Joszif Kobzon veterán énekes, az Állami Duma (az orosz parlament alsóháza) kulturális bizottságának alelnöke a TASZSZ-nak azt mondta: ő eleve hibának tartotta az orosz versenyző jelölését, mert úgy gondolta, hogy az alkalmat ad a „gazembereknek” a gúnyolódásra és az oroszellenes kirohanásokra. Megjegyezte, hogy senki sem hallgatott rá sem a Pervij Kanal (első csatorna) televíziónál, sem pedig a kulturális minisztériumban.

Pjotr Tolsztoj, a duma alelnöke szerint az SZBU „veszélyes” és „etikai szempontból borzalmas” határozata veszélybe sodorja az Eurovíziós Dalfesztivál jövőjét. Rámutatott, hogy a nagyszámú orosz közönség részvétele nélkül nehéz elképzelni a versenyt.

(MTI/hirado.hu/Kárpátalja)