Ki tiltja az avarégetést?

2017. március 25., 11:27 , 845. szám

„A szomszédom minap azt mondta, hogy feljelent, ha elégetem a kertemben az összegereblyézett faleveleket, a lemetszett szőlővenyigét, és akkor majd fizethetem a bírságot. Ki tiltja az égetést és miért? Ki ellenőrzi, hogy égetek-e vagy sem? Milyen bírság szabható ki ezért?”

– A hulladékégetést lakott területen mindenekelőtt Ukrajna Lakásgazdálkodási Állami Bizottságának a lakóépületek és területek fenntartásáról kiadott rendeletének (Правилa утримання жилих будинків та прибудинкових територій) 3.6.14-es pontja tiltja. Külön rendelkezhet erről a helyi önkormányzat is. Ezzel igyekeznek megakadályozni a levegő minőségének romlását, illetve megelőzni a különösen tavasszal és ősszel gyakori avar- és bozóttüzeket. Településen belül sajnos nem ritka, hogy az épületek és egyéb értékek is veszélybe kerülnek ilyenkor.

Az égetési tilalom betartását mindenekelőtt a helyi önkormányzat által a feladattal megbízott szervek ellenőrzik, de a rendőrség és a tűzoltóság is eljárhat a szabálysértőkkel szemben.

Az Adminisztratív Szabálysértési Kódex 152. cikkelye értelmében a településrendezési szabályok megsértéséért a polgárokra az adózatlan minimális jövedelem 20–80-szorosának megfelelő (340–1360 hrivnya) bírság róható ki, a tisztségviselők és vállalkozók büntetése pedig az adózatlan minimális jövedelem 50–100-szorosa (850–1700 hr).

A 77-1. cikkely büntetni rendeli a hatósági engedély nélküli, illetve az engedély feltételeinek megsértésével végzett égetést, illetve azt is, ha az égető nem foganatosított intézkedéseket a lángok idejekorán történő eloltására. Ezért a szabálysértésért a minimális adózatlan jövetelem 10–20-szorosának megfelelő (170–340 hr) bírság szabható ki a polgárokra, a tisztviselők pedig a minimális adózatlan jövedelem 50–70-szeresére (850–1190 hr) bírságolhatók.

hk