Kezdetét vette a Rákóczi-napok programsorozat a beregszászi főiskolán

2017. március 28., 22:20 , 846. szám

Immáron 12. alkalommal rendezték meg a Rákóczi-napok elnevezésű programsorozatot a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán. Az esemény március 27-én a Főiskola Felnőttképzési Központjának oklevélátadó ünnepségével indult.

A szokáshoz híven az intézmény kórusának közreműködésével felcsendült a főiskola himnusza, Rákóczi imája. Ezt követően Orosz Ildikó rektor köszöntötte az egybegyűlteket, afeletti örömét fejezve ki, hogy idén is szép számmal végezték el a Felnőttképzési Központ által indított képzéseket. Elmondta, hogy az előzetes igényekhez igazodva február elején a Szent István Egyetemmel (SZIE) karöltve növényvédelmi tanfolyamot is indítottak a főiskolán. A központ évek óta igyekszik reflektálni az igényekre, és sokrétű továbbképzési lehetőséget biztosít az érdeklődők számára. A rektor gratulált az elismerésre jogosultaknak ahhoz, hogy a vállalt feladataikat teljesítették. „Azt kívánom mindenki számára, hogy olyan küzdő, friss szelleműek legyenek, mint a nagyfejedelem, aki ma ünnepelné születésnapját. Ő a magyar nemzet számára az a nagy remény, akit állandóan vártunk, hogy hazatér, s azzal, hogy elhagyta országát, mert nem akart megalkudni, ezáltal olyan szellemiséget hagyott maga után, amibe a magyarság mai napig kapaszkodik. Kérem, hogy önök is ebbe kapaszkodva vigyék tovább Rákóczi szellemiségét Kárpátalján” – fogalmazott Orosz Ildikó.

Váradi Natália, a Felnőttképzési Központ vezetője elmondta, hogy a 170 beiratkozott hallgatóból 106-an végezték el sikeresen a tanfolyamokat angol, ukrán és német nyelvből, valamint növényvédelemből. Kiemelte, hogy nagy szerepet kapott a magyar mint idegen nyelv oktatása is, hiszen két­ezren felül jelentkeztek szerte Kárpátalján. A 2016–2017-es tanévben 43 településen folyik a magyar nyelv idegen nyelvként való oktatása. A vezető elmondta, hogy a teljes tanévben a tervek szerint 4925 hallgató részesül majd oklevélben.

A rendezvényen először a Felnőttképzési Központ által szervezett növényvédelmi tanfolyam oklevelei kerültek kiosztásra, melyeket Magyar Ferenc, a SZIE stratégiai és koordinációs főigazgatója és Orosz Ildikó nyújtott át. Ezután a nyelvi tanfolyamokon részt vett emberek kapták meg elismerő okleveleiket, amelyeket Orosz Ildikó és Váradi Natália adott át sorrendben az angol, a német, az orosz és az ukrán kurzusok tanulóinak.

Az oklevélátadót követően a résztvevők elhelyezték az emlékezés koszorúit II. Rákóczi Ferenc, illetve Zrínyi Ilona mellszobránál és Bethlen Gábor emléktáblájánál.

A Rákóczi-napok március 28-án a felsőoktatási intézmények nemzetközi kórustalálkozójával folytatódott. De a szervezők színes programokkal várják nemcsak az intézmény dolgozóit és diákjait, hanem minden érdeklődőt.

Váradi Enikő