Potápi: Meg kell erősíteni a külhoni magyar családi vállalkozásokat

2017. március 29., 10:51 , 846. szám

A gazdasági fejlesztéseket célzó összes program, és azon belül A külhoni magyar családi vállalkozások éve program célja, hogy a Kárpát-medencében megerősödjenek a vállalkozások, különösen azok, ahol házastársak, testvérek vagy több generáció képviselői dolgoznak együtt – hangsúlyozta Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár A külhoni magyar családi vállalkozások éve program Kárpát-medencei körútjának megnyitóján múlt szerdán Szabadkán.

A tematikus évek és a gazdasági támogatások célja az, hogy aki a szülőföldjén akar maradni, az meg tudja ezt tenni, azaz legyen munkája, tudjon boldogulni, tudjon gyermeket vállalni, és a gyerekek tudjanak magyar nyelvű oktatási intézményekbe járni – húzta alá.

Két pályázat jelenik meg az idei esztendőben A külhoni magyar családi vállalkozások éve keretében: 230 millió forinttal folytatódik a fiatal magyar vállalkozók támogatása, a családi vállalkozások támogatására 600 millió forint jut, további 170 millióból pedig a kísérőprogramok valósulhatnak meg, azaz a program keretösszege eléri az egymilliárd forintot.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke kiemelte: a külhoni magyar családi vállalkozások éve program meghirdetése logikus folytatása a korábbi tematikus esztendőknek. Mint mondta: nem tartja véletlennek, hogy a Kárpát-medencei körút éppen a Vajdaságban indult, hiszen a vajdasági magyar közösség már bizonyított a térség- és gazdaságfejlesztési programjával.

(MTI/Kárpátalja)