A parlament eltörölte a kötelező pecséthasználatot

2017. március 30., 11:06 , 846. szám

Ukrajna Legfelső Tanácsa eltörölte a pecsétkészítési és pecséthasználati kötelezettséget a jogi személyek vonatkozásában – jelentette az UNN hírügynökség.

A módosító indítványt 226 szavazattal fogadta el a parlament március 23-án. A dokumentum értelmében törölték a törvényekből a kötelező pecséthasználatra vonatkozó követelményeket, beleértve azt a normát is, mely szerint bármely dokumentum érvénytelennek ismerhető el pecsét hiányában. Ugyancsak eltörölték a kötelező pecséthasználatot a gazdasági szereplők és az állami, valamint önkormányzati szervek viszonyában.

A jogszabályok emellett mostantól adminisztratív felelősségre vonást helyeznek kilátásba arra az esetre, ha valamely állami vagy helyi önkormányzati szerv mégis megkövetelné a pecsétet egy hivatalos dokumentumra.

A módosító indítvány előterjesztőinek indoklása szerint a pecsétkészítéshez szükséges berendezések napjainkban már nem számítanak különlegességnek, s ezért a pecsétek könnyen hamisíthatókká váltak. Ugyanakkor, ha valamely vállalat leköszönő vezetése megtagadja a pecsét átadását az új vezetésnek, azzal késleltetheti, hogy az új vezetők hozzáláthassanak feladataik ellátásához.

(unn.com.ua/pravda.com.ua/Kárpátalja)