Az ukránok évente több mint 3 milliárd hrivnyát költenek olyan gyógyszerekre, amelyekre nem is lenne szükségük

2017. április 1., 14:14 , 847. szám

A páciensek 48%-a panaszkodik a hamis, rossz minőségű gyógyszerekre, azok aránya pedig, akik öngyógyítással foglalkoznak, megközelíti a 70%-ot – írja összeállításában az UNIAN.

A hírügynökségnek az Egészségügyi Minisztériumban elmondták, a betegek 69%-a foglalkozik öngyógyítással, azaz nem fordul orvoshoz. Ennek oka, hogy az egészségügyi szolgáltatások drágák, sokan bizalmatlanok az orvosokkal szemben, és a lakosság gyógykezelési kultúrája is hagy kívánnivalót maga után.

Az ukrán lakosság fele használt már gyógyszert ismerősei tanácsára vagy internetes ajánlás alapján – derül ki az USAID egészségügyi felméréséből. Az ukrajnai patikákban legjobban fogyó 100 gyógyszer elemzése kimutatta, hogy a páciensek évente több mint 3 milliárd hrivnyát fordítanak olyan készítményekre, amelyekre nem is lenne szükségük.

A vizsgálat kimutatta, hogy az ukránok nem bíznak az orvosokban. A fókuszcsoportok tagjainak majd 40%-a panaszkodott az egészségügyi személyzet szakmaiatlanságára. Általában az orvosok inkompetenciáját és közönyét emlegetik fel, amiért azok gyakran nem kérdezik ki kellő alapossággal a betegeket egészségi állapotukról, és nem magyarázzák meg, vagy csak felületesen, hogy mit írnak fel. Az orvosok csak az esetek felében ajánlanak választást az olcsóbb és a drágább gyógyszer között. A páciensek fele elismerte, hogy az orvosok túl sok gyógyszert írnak fel. Ugyancsak bizalmatlanságot szül a kórházi korrupció.

A szakértők rámutatnak, hogy a gyógykezelés megkezdéséhez a páciensek kénytelenek különböző „stratégiákhoz” folyamodni: halogatják a gyógykezelést, nem fejezik be a terápiát, kölcsönt vesznek fel, eladják a javaikat. Ez alátámasztja, hogy Ukrajnában következetlen a gyógyszerpolitika: a pénzügyi terhek szinte mindig a betegre hárulnak – írja az UNIAN.

(unian.ua/Kárpátalja)