Lemosó permetezés a gyümölcsösökben

2017. április 5., 09:01 , 847. szám

A tél végi és kora tavaszi metszés után sok gazda elhanyagolja a lemosó permetezést. Tudnunk kell azonban, hogy a növényvédelemben a megelőzés a leghatásosabb védekezés. Ezért a gyümölcsöseinkben minden tavasszal célszerű lemosó permetezést végezni. Ezzel a módszerrel jelentősen csökkentjük az áttelelő képletek (báb, pete, lárva) mennyiségét a rovarkártevők esetében, illetve a gombás betegségeket is lemossuk a gyümölcsfáinkról.

 

A lemosó permetezés előtti tennivalók

Mielőtt rátérnénk a lemosó permetezés mikéntjére, szólnunk kell gyümölcsfáink tavaszi tisztogatásáról, ápolásáról. Tisztogatás alatt mindazokat a műveleteket értjük, melyek által gyümölcsfáinkat előkészítjük a tavaszi lemosó permetezéshez.

• Minden esetben távolítsuk el a fán maradt elszáradt gyümölcsmaradványokat, melyeken általában a moníliás, lisztharmatos, tafrinás gombás betegségek áttelelnek. Ha ezt a lépést kihagyjuk, akkor a lemosó permetezéssel semmit sem értünk el a gombás betegségek ellen. A gomba szaporító képletei ugyanis mélyen a gyümölcsmaradványok belsejébe hatolnak, ahol a legtöbb vegyszer ellen védve vannak.

• Szintén fontos eltávolítanunk azokat a hajtásokat, vesszőket, melyek betegségekkel (tűzelhalással, moníliával) fertőzöttek. Ezt a műveletet a metszéskor kell elvégeznünk.

• Ha ezekkel a munkákkal végeztünk, térjünk rá a törzs ápolására. A törzs a rovarkártevők téli bölcsője lehet, mivel a kéreg repedéseiben fagytól, széltől védve ideális körülményekre találnak – főként a tetvek és az atkák – a zord idő átvészelésére. Az olyan gyümölcsfák esetében, melyek kérge erősen felrepedezett, egy vászondarabbal, kéregkaparóval (utolsó lehetőség a drótkefés megoldás) dörzsölve a törzset, eltávolítjuk azokat a kéregpikkelyeket, melyek könnyen leválnak. A munka során nem arra kell törekednünk, hogy tökéletesen simára dörzsöljük a kérget, hanem arra, hogy a felrepedt részeket eltávolítsuk, mivel a kórokozók, kártevők ezek alatt a felrepedt rétegek alatt találhatóak, s ott a lemosó készítmények ellen is védve vannak. A törzs megtisztításakor tartsuk szem előtt, hogy ne durván, erőszakosan dörzsöljük le a kéregdarabokat, mert azzal súlyos sérüléseket okozhatunk, miáltal a sebfelületeken át még több kórokozó juthat be a gyümölcsfánkba. Ha mégis megsértettük a kérget, minden esetben alkalmazzunk sebkezelő készítményt.

• A sérült, beteg részek eltávolítása után sem vagyunk biztonságban. A lehullott fertőzött gyümölcsmaradványokat, ágrészeket, kéregdarabokat minél hamarabb gyűjtsük össze és égessük el. A gyümölcsösökben a lehullott lomb is jelentős áttelelő helye lehet a fertőzéseknek, ezért – ha van rá lehetőség – az elszáradt lombot is égessük el. Ugyancsak jó megoldás, ha az avart beleforgatjuk a talajba.

Ezeket az ápolási munkákat általában a metszéssel egybekötve célszerű elvégezni. Ha korábban elmulasztottuk, akkor még a lemosó permetezés előtt legalább 3–7 nappal végezzük el.

 

A lemosó permetezés időzítése

A lemosó permetezés idejének megválasztása már fél siker! A tavaszi lemosó permetezés akkor esedékes, ha még rügypattanás előtt járunk (tehát a legtöbb barackfajta esetében már elkéstünk). Úgy időzítsünk, hogy a rügypattanás előtt 2-3 nappal juttassuk ki a készítményeket, mert ekkor a legsebezhetőbbek a kártevők. A rügypattanás után elvégzett permetezés már sérülést (perzselést) okozhat a növényen.

Csak akkor permetezzünk, ha szélcsendes, fagymentes, napos időnk van!

A gyümölcsfák lemosó permetezéséhez felhasználhatjuk a rezet (pl. réz-szulfát, réz-hidroxid, réz-oxiklorid, bordói keverék), poliszulfidként (pl. kalcium-poliszulfid) tartalmazó és az ún. olajtartalmú készítményeket (pl. vazelinolaj, ásványolaj, növényi olaj, paraffinolaj).

A készítmények ismeretével és alkalmazásukkal nem merítettük ki a lemosó permetezés témáját. Minden lemosó permetezés előtt tartsunk terepszemlét a gyümölcsösben. Ennek során figyeljük meg, milyen gombás betegségek és kártevők találhatók az ültetvényünkben. Mivel a legtöbb kártevő áttelelő képződményei csak nagyítóval fedezhetők fel és figyelhetők meg, ezért vigyünk magunkkal nagyítót is. Az ez évi hideg tél nem kedvezett a tetvek és atkák áttelelésének, mégis számíthatunk a megjelenésükre.

 

A réztartalmú készítmények használhatósága

A rézkészítmények – a lisztharmat kivételével – szinte az összes baktériumos és gombás betegség ellen hatásosak. A rovarkártevők ellen hatásuk gyenge, csak olajtartalmú készítményekkel kombinálva eredményes az alkalmazásuk, mivel az olajos bevonat gátolja a rovarok légzését, s így megfulladnak.

Most lássuk a rézkészítmények alkalmazhatóságát az egyes növényfajtáknál!

• Almatermésűeknél: rügypattanásig, esetleg a zöldbimbós állapotig használhatók perzselés nélkül.

• Csonthéjasoknál: a szilva esetében zöldbimbós állapotig, az őszibaracknál rügyfakadásig, a kajszinál pirosbimbós állapotig használhatóak.

• Bogyósoknál: a zöldbimbós állapot végéig el kell végezni a lemosó permetezést a rézkészítményekkel.

 

A kéntartalmú készítmények használhatósága

A kéntartalmú készítmények nagyon hatásosak a lisztharmat gombabetegség ellen. Szintén hatásosak a rovarkártevők, az atkák, a pajzstetvek, a levélbolhák ellen is. Rovarölő hatásuk olajtartalmú készítményekkel növelhető.

A lemosó permetezés eléggé költséges (főként rézvegyületekkel), de így a nyár folyamán sokkal kevesebb kártétellel és fertőzéssel kell megküzdenünk. Tehát a lemosó permetezés a biztonságosabb gyümölcstermesztés alapja.

Molnár Ádám