Oláh Emesét jelöli az RMDSZ a kolozsvári alpolgármesteri tisztségre

2017. április 5., 09:51 , 847. szám

Oláh Emese önkormányzati képviselőt jelöli a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a Horváth Anna lemondásával megüresedett kolozsvári alpolgármesteri tisztségre – közölte múlt szombati hírlevelében az RMDSZ.

Az alpolgármester-jelöltet az RMDSZ kolozsvári szervezete választotta ki, és a Kolozs megyei szervezet állandó tanácsa hagyta jóvá egyöntetű szavazással pénteken. A 35 éves jogász 2012 óta tagja a kolozsvári önkormányzati testületnek. A kolozsvári RMDSZ arról is döntött, hogy a decemberben parlamenti képviselővé választott, s így önkormányzati képviselői tisztségéről lemondott Csoma Botond helyét Nistor Dániel építőmérnök veheti át az önkormányzati testületben.

„Horváth Anna munkabírásának és városvezetői képességeinek köszönhetően a kolozsvári magyarok visszanyerték a városvezetésbe vetett bizalmukat. Ezt a bizalmat továbbra is meg kell őriznünk. A tisztség, melyre ma megbízást kaptam, hatalmas felelősséggel és sok munkával jár. Az elmúlt öt év városházi tapasztalatai segítenek a felelősség felvállalásában, és az öttagú frakció, Horváth Annával az élen segít majd a munkában. Csak így, csapatban tudunk érvényt szerezni a kolozsvári magyarok érdekeinek” – idézte az RMDSZ hírlevele Oláh Emesét.

A 27 tagú kolozsvári önkormányzati testületben a Nemzeti Liberális Párt (PNL) 17, az RMDSZ öt mandátummal rendelkezik. A fennmaradó öt képviselői hellyel az országosan is kormánykoalíciót alkotó Szociáldemokrata Párt (PSD) és Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) rendelkezik.

Horváth Anna a kolozsvári önkormányzat március 21-i ülésén mondott le tisztségéről, miután a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) másodszor is meghosszabbította ellene a hatósági felügyeletet. A kényszerintézkedés miatt az alpolgármester 2016 október eleje óta nem tudta ellátni hivatali teendőit.

A romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) befolyással való üzérkedéssel vádolja az alpolgármestert, aki fizetés nélküli szabadságot vett ki eltiltása idejére. A bíróságra karácsony előtt benyújtott vádirat szerint az alpolgármester hatvan fesztiválbérletet fogadott el a júniusi választási kampányban tevékenykedő önkéntesei számára egy ingatlanfejlesztőtől, cserében pedig megsürgette számára a városházán egy építési engedély kiadásához szükséges jóváhagyások kibocsátását.

(MTI/Kárpátalja)