Minden vállalkozót pályázásra biztatnak

Újabb kárpátaljai tájékoztató körúton vett részt Magyar Levente államtitkár

2017. április 7., 16:25 , 848. szám

Másodízben vett részt kétnapos kárpátaljai tájékoztató körúton Magyar Levente, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára, aki a magyar kormány gazdaságfejlesztési programjával kapcsolatban tájékoztatta az Ungvári, a Munkácsi és a Beregszászi járásban élő magyar vállalkozókat, összesen 15 településen. A tájékoztató körútra elkísérte Berki Marianna, az „Egán Ede” Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ” Jótékonysági Alapítvány igazgatója is.

A kétnapos program április 6-án Csapon kezdődött, ahol nagyszámú vállalkozó előtt Magyar Levente gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár tartott részletes tájékoztatót az Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Programról. Elmondta, hogy a magyar kormány programja olyan gazdasági vállalkozásokat szeretne megsegíteni, amelyek üzleti alapon tudják előrevinni Kárpátalja és a kárpátaljai magyarság ügyét. Igyekezett a vállalkozókat meggyőzni arról, hogy most minden korábbinál nagyobb esélyük van arra, hogy érdemi előrelépést tudjanak tenni. Elmondta, hogy a tavalyi 2 milliárd forint keretösszegű sikeres pályázati fordulót követően 2017-ben 20 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásban és kedvezményes hitelben részesíti a kárpátaljai magyar vállalkozásokat.

Az idén három kategóriát jelöltek meg a kisösszegű, teljes egészében vissza nem térítendő támogatásokat jelentő pályázatok esetében: mezőgazdasági gépbeszerzés vagy beruházás, kis- és középvállalkozások fejlesztése (elsősorban eszközbeszerzés), valamint a tavaly elkezdett földbemérési program folytatása. Az első kettő esetében az egyénileg pályázó vállalkozóknak 20 százalék önrésszel kell rendelkezniük, kivéve a három vagy annál több gyermeket nevelő nagycsaládos vállalkozókat, akik esetében elegendő a 10 százalék önrész. Turisztikai vállalkozások fejlesztésére a most kiírt pályázati körben nem lesz lehetőség, de szeretnének még idén a számukra is kiírni pályázatot.

Idén negyedik kategóriaként a nagyvállalkozók számára is kínálnak lehetőséget az 50 millió forint feletti beruházások esetében ugyancsak jelentős vissza nem térítendő aránnyal, igaz, ott már beépítettek egy hitellábat is, az OTP Bank által folyósított kedvezményes hitel kamata maximum 4-5 % lesz. Ennek köszönhetően akár milliárdos beruházások is megvalósulhatnak, ezres nagyságrendű munkahelyteremtéssel. Ezeknél a nagy projekteknél 25 százalék önrész vállalását kérik. Az államtitkár mindenkit arra biztatott: függetlenül attól, hogy tavaly pályázott vagy nem, adja be a pályázatát, és nyerje el a támogatást, hisz erre mindenkinek reális esélye van, mert például tavaly a Vajdaságban a pályázók 95 %-a megkapta a támogatást. Magyar Levente hangsúlyozta, a magyar kormány célja az, hogy ezerszám legyenek nyertes pályázók, és mindenkit biztosított arról, hogy a forrás ehhez rendelkezésre áll, mindössze arra van szükség, hogy egyszerűen, de értelmesen írják le a pályázatban, milyen fejlesztési elképzelésük van. Nem kell nyakatekert, bonyolult formában gondolkozni, nincs szükség pályázatíró cégek segítségére.

Berki Marianna gyakorlati kérdések kapcsán tájékoztatta a jelenlévőket. A pályázat benyújtásához regisztrálni kell az Egán Ede Alapítvány honlapján (www.eganede.com), ott ki kell tölteni az adatlapot, közben kiválasztva a megfelelő kategóriát, és beküldésével aktiválni a pályázatot. Az online adatlap kitöltése és elküldése után minden pályázónak be kell fáradnia az Egán Ede Alapítvány területileg illetékes regionális irodájába, ott beadni a pályázati felhívásban megnevezett dokumentumokat.

Kivételt jelentenek a nagy összegű beruházásokra pályázók, akiknek egy külön űrlapon kell vázolniuk az elképzelésüket. Velük külön, eseti alapon ülnek le majd az alapítvány és a bank munkatársai megbeszélni a részleteket.

Gyakran felmerülő kérdés volt, hogy egy háztartásban élők, esetleg azonos telephelyre bejegyzett vállalkozások mindketten pályázhatnak-e ugyanabban a pályázati fordulóban. Ezt a visszaélések elkerülése végett nem teszi lehetővé a kiírás. A válaszokból kiderült az is, hogy a minimálisnál nagyobb önrészt is vállalhatnak a pályázók, ez előnyt jelent a pályázatok elbírálásánál. Eszközöket magyarországi és ukrajnai hivatalos szállítóktól lehet beszerezni, akár használt eszközök megvásárlását is támogatja az alapítvány. Ugyanakkor ha valaki Magyarországon vásárol, hivatalosan be kell hozni az eszközt Ukrajnába, és a vámdeklarációt csatolni kell a pályázathoz.

Az első napon Csap után Eszeny­ben, Tég­láson és Szür­té­ben, Pa­lágy­komorócon, Nagy­ge­jő­cön, Császlócon, Sislócon és Ungváron tartottak tájékoztató fórumot. Másnap, április 7-én Beregrákoson, Munkácson, Dercenben, Gáton, Nagybégányban, Bátyúban és Nagydobronyban. Az utolsó, nagydobronyi tájékoztató fórum előtt arra kértük Magyar Levente államtitkár urat, hogy összegezze a két nap tapasztalatait.

„Érezhetően nő az érdeklődés a program iránt. Tavaly sokkal kevesebben jöttek el az ilyen fórumokra, és a kérdések többsége arra irányult, hogy egyáltalán érdemes-e pályázni. Most, hogy látták az emberek, hogy van pénz, van politikai és szakmai képesség arra, hogy lebonyolítsunk egy ilyen hatalmas programot a kiváló kárpátaljai kollégák segítségével, most már érezhető a bizalom. Láthatta, százak jönnek el ezekre a fórumokra, és tesznek fel érdemi kérdéseket a pályázat részleteivel kapcsolatosan. Miközben az ember Kárpátalján jártában-keltében azt tapasztalja, hogy olyan felülmúlhatatlan kihívások tornyosulnak előttünk, mint az elvándorlás, a demográfiai és gazdasági problémák, egyáltalán az ország helyzetének a kilátástalansága, akkor megerősödik az a meggyőződés, hogy az egyetlen és legfontosabb, amit tehetünk, hogy gazdaságilag erősítjük a helyi magyarságot. Mert ha anyagi alapja nincsen az itteni egzisztenciának, akkor nem lehet elvárni, hogy az emberek itthon maradjanak. Összességében elégedett vagyok a kollégák által elvégzett munkával és a célközönség által tanúsított aktivitással, mert mindez a programunk sikerét mutatja. Ezeken a fórumokon sikerült az érintettekkel eszmét cserélni arról, hogyan lehet jobbá tenni a programot, és az elmúlt két napban legalább 10-12 ponton nyúltunk bele a kiírásba a tájékoztatókon elhangzott értelmes és méltányolandó javaslatok és észrevételek alapján. Tehát működik az interakció, és ez a program javát szolgálja” – összegezte a körút tapasztalatait Magyar Levente.

Badó Zsolt