A NKREKP eltörölte a gázfogyasztók számára bevezetett csatlakozási díjat

2017. április 10., 16:29 , 848. szám

Az energetikai szféra és a közüzemi díjak állami szabályozását végző nemzeti bizottság (NKREKP) megsemmisítette saját március 28-i határozatát a gázellátási rendszerhez történő csatlakozásért fizetendő külön díj bevezetéséről – jelentette a testület hétfői üléséről beszámolva az Ukrajinszka Pravda. Az indoklás szerint a szabályozó azért semmisítette meg korábbi döntését, hogy elkerülje a lakossági fogyasztók kiadásainak növekedését.

A bizottság mai határozata egyben újabb konzultációkat helyez kilátásba a gázárszámítási rendszer módosításáról, melyek célja, hogy az új árképzésre való áttérés ne járjon drágulással egyetlen polgár számára sem. A bizottságnál korábban azt is kilátásba helyezték, hogy konzultálni fognak a kormánnyal a közüzemi díjak törlesztésére igénybe vehető lakossági szubvenciók kiterjesztéséről a gáz tulajdonképpeni ára mellett a szállításával és elosztásával kapcsolatos költségekre.

A NKREKP emellett azt tervezi, hogy a legkevesebbet fogyasztó lakossági réteg számára átmeneti időszakot biztosít az adaptációra az új rendszerhez, illetve elhalasztja esetükben a csatlakozási díj bevezetését „a távhőszolgáltatási díjak csökkentésére vonatkozó határozat megszületéséig”.

Az Ukrajinszka Pravda ugyanakkor emlékeztet, hogy az IMF és Ukrajna által március elején aláírt memorandum értelmében Kijev kötelezettséget vállalt arra, hogy július végéig bevezeti a csatlakozási díjat.

Mint arról a Kárpátalja Online is beszámolt, a gázellátási rendszerhez történő csatlakozásért fizetendő díjat a fogyasztóknak április 1-jétől havonta egy fix összegben kellett volna leróniuk a gázár mellett, külön számlán, függetlenül az elfogyasztott gáz mennyiségétől. A díj mértékét az adott fogyasztó csatlakozási „teljesítménye” alapján (a gázóra típusától, áteresztőképességétől függően) állapították volna meg. Ugyanakkor a jelenlegi rendelkezések értelmében a gázár törlesztésére igénybe vehető állami szubvenció nem terjedt volna ki a csatlakozási díjra.

A NKREKP érvelése szerint az eddig egységes gázár összetevőinek különválasztására az árképzés átláthatóságának biztosítása érdekében van szükség. Szerintük az Európában is elfogadottnak számító árkalkuláció bevezetésével mindössze annyi változna, hogy a gáz tulajdonképpeni ára, illetve a szállítását és elosztását lehetővé tévő rendszer fenntartásának kalkulált költségei önálló tételként, az adott fogyasztóra kiszámítva jelennek meg a számlákon. Az intézkedés azonban komoly tiltakozást váltott ki országszerte, miután a fogyasztók egy jelentős részénél számottevő kiadásnövekedést eredményezett volna. Múlt kedden Petro Porosenko elnök követelte, hogy függesszék fel a csatlakozási díj bevezetését.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)