Mit ad az uniós vízummentesség az ukrán állampolgároknak?

2017. április 12., 08:07 , 848. szám

Megszavazta az ukrán állampolgárok számára szabad európai uniós beutazást jelentő vízummentességet az Európai Parlament (EP). A testület múlt csütörtöki plenáris ülésén Strasbourgban 521 szavazattal fogadták el jogszabályt 75 ellenszavazat és 36 tartózkodás mellett.

Az EP döntését még meg kell erősítenie az Európai Unió Tanácsának, amely az uniós tagállamokat tömöríti. Alá kell írnia továbbá az EP elnökének és a soros elnökséget adó tagország – jelenleg Málta – képviselőjének, majd ki kell hirdetni az EU hivatalos közlönyében. A kihirdetés után 20 nappal – várhatóan június 20-án – lép életbe a döntés.

Petro Porosenko ukrán államfő és Volodimir Hrojszman miniszterelnök egyaránt üdvözölte a strasbourgi döntést. Az elnök egy kijevi biztonságpolitikai fórumon felszólalása után újra szót kért, és széles mosollyal jelentette be a kedvező hírt. Üdvözölte ez alkalomból az ukrán népet, valamint Volodimir Hrojszman jelenlegi, illetve a fórumon jelen lévő Arszenyij Jacenyuk volt miniszterelnököt és mindazokat, akik szavai szerint erőfeszítéseket tettek az európai uniós vízummentesség elnyeréséért.

A Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet minapi, uniós támogatással készült felmérése szerint Ukrajna lakosságának 75%-a még mindig nincs tisztában azzal, valójában mit jelent a gyakorlatban a vízummentesség. Már csak ezért is érdemes alaposabban megvizsgálni a múlt heti szavazás kapcsán, hogy miért küzdött éveken át oly kitartóan az ukrán külpolitika.

Az Európai Parlament sajtószolgálatának tájékoztatása szerint a vízummentesség azokra az ukrán állampolgárokra vonatkozik, akik biometrikus útlevéllel rendelkeznek. A könnyített uniós beutazást segítő vízummentesség értelmében Ukrajna polgárai az Európai Unió valamely tagállamában üzleti célból, turistaként vagy családi okokból 90 napig tartózkodhatnak bármely féléves időszakban, de munkát nem vállalhatnak. A vízummentesség az Egyesült Királyság és Írország kivételével az összes uniós tagállamra, valamint Izlandra, Lichtensteinre, Norvégiára és Svájcra érvényes.

A vízummentes uniós beutazás teljes körű megadását az Unió tagállamai a vízummentességi felfüggesztési mechanizmus bevezetéséhez kötötték, amely a vízumok újbóli bevezetését teszi lehetővé. A szabályok értelmében kivételes esetekben fel lehet függeszteni az úgynevezett harmadik országokkal – vagyis az Európai Unión kívüli országokkal – kötött vízummentességi megállapodásokat. Az adott ország polgárainak újra vízumot kell igényelniük a beutazáshoz, ha honfitársaik nagy számban illegálisan tartózkodnak az EU területén, vagy nagy számban tagadják meg tőlük a belépést annak területére, továbbá akkor, ha jelentős mértékben emelkedik az adott ország állampolgárai által beadott, nem megalapozott menedékkérelmek száma, vagy ha a küldő országok részéről a visszafogadási hajlandóság csökken. Visszaállhat a vízumkötelezettség abban az esetben is, ha az EU-n kívüli országok állampolgáraihoz köthetően veszélyeztetetté válik egy uniós tagország belső biztonsága.

Egy, a közelmúltban napvilágot látott adat szerint Ukrajnában eddig közel hárommillió biometrikus útlevelet állítottak ki, vagyis az EP döntése pillanatnyilag a felnőtt ukrán lakosság alig egytizedét érinti. Ne feledjük azt sem, hogy a vízummentesség ellenére a fogadó európai uniós országok továbbra is fenntartják maguknak a jogot, hogy eldöntsék, kit engednek a területükre. E tekintetben mindössze annyi változik júniustól, hogy a konzul helyett a határőr mérlegeli majd, ki előtt emelik fel a határsorompót. A biometrikus útlevél felmutatása mellett az Európába készülő atyánkfiának tehát meg kell győznie a határőröket arról, hogy rendelkezik az EU-ban való tartózkodáshoz szükséges anyagiakkal, igazolnia szükséges az utazás célját (például meghívó a rokonoktól), vagy azt, hogy rendelkezik szállással (például van szállodai szobafoglalása). Ugyancsak rendelkeznie kell a beutazónak az adott országban érvényes egészségügyi biztosítással, illetve amennyiben személygépkocsival utazik, a balesetbiztosítás is kötelező. Emellett alá kell tudni támasztani a vízummentesen utazó ukrán polgárnak, hogy az uniós tartózkodást követően vissza kíván térni országába, amit igazán meggyőzően a visszaútra szóló vonat- vagy repülőjegy felmutatásával bizonyíthat. Ha a felsorolt feltételek valamelyike nem teljesül, az oka lehet a bebocsátás megtagadásának, amint az is, ha a belépésre jelentkező egy korábbi európai útja során megsértette az ott-tartózkodására vonatkozó szabályokat vagy általában a törvényeket, s ezért „feketelistára” került az EU-ban.

Vízummentesség ide vagy oda, jó tudni, hogy a régi, azaz nem biometrikus útlevelek változatlanul érvényben maradnak. Persze az ilyen úti okmányokkal az EU-ba készülőknek továbbra is vízumot kell igényelniük valamely uniós tagország ukrajnai külképviseletén.

(pravda.com.ua/mukachevo.net/MTI/zzz)