XXVI. Nemzetközi Magyar Matematikaverseny

2017. április 12., 10:12 , 848. szám

Kárpátalja legeredményesebb matematikusainak 25 fős csapata 6 kísérő tanárral március 23-án indult útnak Somorjára, a XXVI. Nemzetközi Magyar Matematikaversenyre, amelyet idén a Madách Imre Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium szervezett meg. A diákok – a KMPSZ-matematikavetélkedők és a megyei olimpiák, matematikaversenyek győztesei vagy kiemelkedően magas pontszámot elért tanulói – megyénk 8 különböző iskoláját képviselték.

A hosszú út után megérkeztünk szálláshelyünkre, az X-Bionic Hotelbe, ahol teljes ellátásban részesült a verseny minden résztvevője. Másnap, pénteken a rendezvény megnyitóján Kovács Koppány és Derzsi György lépett fel, akik hazánkról, nemzetünkről szóló énekekkel tették felemelő élménnyé az eseményt. Végül velük együtt, közösen énekeltük el az Ismerős Arcok Nélküled című számát. Délutánunkat Somorja belvárosában tölthettük, majd megnéztük a Csali néptáncegyüttes előadását, amely 2016-ban kategóriájában megnyerte a Fölszállott a páva c. népzenei és néptáncos tehetségkutató műsort.

Szombat délelőtt több mint 250 erdélyi, felvidéki, vajdasági, kárpátaljai és anyaországi ifjú matematikus mérhette össze tudását. A feladatok érdekesek és sok gondolkodást igénylőek voltak. A verseny után pihenésképpen minden diák 3 órás belépőt kapott a szálloda fürdőjébe. Este a Jókai Színjátszó Társulat előadásában az Illatszertár c. színdarabot tekinthettük meg.

A verseny negyedik napján a szervezők több turnusban kirándulásokat szerveztek Pozsonyba, a fővárosba. A szabadidő mellett idegenvezetővel jártuk körbe néhány óra alatt a koronaváros nevezetességeit.

Hétfőn eljött a búcsú napja és a várva várt eredményhirdetés. Kárpátalja legeredményesebb tanulója, Horvát Krisztofer Zoltán, a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium diákja (felkészítő tanára File-Kovács Erika) nyerte el a verseny különdíját: az 1 évre szóló MOZAWEB-hozzáférést.

Az ötnapos program során rengeteg élménnyel gazdagodtunk és építettük a kapcsolatot más ország diákjaival. Hiszen „a nemzetközin” nemcsak a program, de a társaság is kiváló!

Utazásunk nem valósulhatott volna meg főtámogatóink, a KMPSZ és a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány, valamint a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium és a Munkácsi 3. Sz. II. Rákóczi Ferenc Középiskola segítsége nélkül. Ezúton köszönjük segítségüket!

Belovics Alexandra,
az NMMV résztvevője