Porosenko, Putyin, Merkel és Hollande telefonon tárgyalt

2017. április 18., 09:34 , 849. szám

Telefonon beszélt egymással Petro Porosenko, Ukrajna elnöke, Vlagyimir Putyin orosz elnök, Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia elnök – jelentette keddre virradóra az Ukrajinszka Pravda a Kreml sajtószolgálatának közlése alapján.

A tájékoztatás szerint a kelet-ukrajnai konfliktus rendezésén fáradozó normandiai négyek országcsoport vezetői megerősítették, hogy a cél továbbra is a minszki megállapodások végrehajtása.

„A »normandiai négyek« vezetői ismét megerősítették elkötelezettségüket a minszki megállapodások végrehajtása mellett a biztonság terén és a rendezés politikai aspektusai tekintetében” – jelezték a Kremlben.

A felek emellett „üdvözölték a tűzszünet helyreállítását húsvétra, amit a Kontaktcsoport március 29-i ülésén sikerült elérni, s hangsúlyozták szigorú betartásának fontosságát”.

A négy ország vezetői egyúttal a munka felgyorsítására szólítottak fel a „mindenkit mindenkire” képlet szerinti túszcsere megvalósítása terén.

„Együttérzésüket fejezték ki az EBESZ Speciális Monitoring Misszióját ért fenyegetések miatt” – tették hozzá a Kremlben.

A felek egyúttal reményüknek adtak hangot, hogy Hollande a franciaországi elnökválasztás után is folytatni fogja munkáját a normandiai négyesben.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, hogy a tűzszünet ellenére a Kreml által ellenőrzött szakadárok húsvét napján 22 alkalommal nyitottak tüzet az Ukrán Fegyveres Erők állásaira, minek következtében két katona megsebesült.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)