Jön a hadkötelesek állami nyilvántartása

2017. április 19., 18:10 , 850. szám

Április 20-tól lép hatályba a hadkötelesek egységes állami nyilvántartásának létrehozásáról szóló törvény – közölte az Ukrajinszka Pravda, miután szerdán a jogszabály megjelent a Holosz Ukrajiniben, a Legfelső Tanács hivatalos lapjában.

A nyilvántartás egy központosított elektronikus adatbázis lesz, melynek tulajdonosa a Védelmi Minisztérium, kezelője pedig a fegyveres erők vezérkara. A létrejövő regiszter a hadkötelesek személyes és szolgálati adatait egyaránt tartalmazni fogja. A személyes adatok feldolgozásához a nyilvántartás létrehozása céljából nincs szükség a hadkötelesek hozzájárulására.

A személyes adatok között tartják majd nyilván a hadkötelesek nevét, születési idejét és helyét; nemét; lak- és tartózkodási helyét; szülei nevét és születési idejüket; személyigazolványa adatait; a cselekvésképtelenné nyilvánítására vonatkozó információkat; a foglalkoztatásával kapcsolatos adatokat; az adófizetői lapja nyilvántartási számát; digitalizált arcképét; az Ukrajna elhagyására, illetve az országba való visszatérésére vonatkozó információkat; a végzettségével összefüggő adatokat. A nyilvántartott szolgálati adatok közé tartoznak a sorköteles személy kötelező katonai szolgálatának teljesítésére és a hadsereg szempontjából jelentőséggel bíró képesítésére vonatkozó információk.

A törvény értelmében a sorköteleseknek maguknak kell hiteles információval szolgálniuk személyükről a nyilvántartást vezető szervnek (a hadkiegészítő parancsnokságnak). A 18 és 60 év közötti polgárokról a hadkiegészítő parancsnokság egy ízben szolgáltat információt a nyilvántartás adatbázisának létrehozásához. A nem hadköteles személyekre vonatkozó információkat megsemmisítik.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, hogy Ukrajna Legfelső Tanácsa március 16-án fogadta el a hadkötelesek egységes állami nyilvántartásának létrehozásáról szóló törvényt, melyet az elnök április 14-én írt alá.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)