Már majdnem kész a nyugdíjreform tervezete

2017. április 19., 19:07 , 850. szám

A miniszteri kabinet 99%-ban egyeztette a nyugdíjreform tervezetét a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), csupán a technikai részletek elfogadtatása maradt hátra – jelentette ki a kormány szerdai ülése után Andrij Reva szociálpolitikai miniszter, akit az UNN hírügynökség idéz.

„A nyugdíjreform részleteiről folytatott egyeztetés befejező szakaszánál tartunk jelenleg” – közölte a miniszter.

Szavai szerint az IMF missziója már elhagyta Ukrajnát.

„Megállapodtunk, hogy az utolsó részleteket videokonferencián egyeztetjük” – tette hozzá.

A tárcavezető véleménye szerint a végleges törvénytervezet kidolgozásával gyorsan végeznek majd. Egyben jelezte, hogy mielőtt benyújtanák a Legfelső Tanácsban, lezárul a dokumentum egyeztetése az IMF-fel.

Az UNN emlékeztet, Pavlo Rozenko miniszterelnök-helyettes április 18-án úgy fogalmazott, hogy a miniszteri kabinetben még dolgoznak a nyugdíjreform „saját változatán”. Rozenko mindenekelőtt az IMF-szakértőknek az ukrajnai nyugdíjkorhatár emelése mellett érvelő kijelentéseivel kapcsolatban adott hangot kétségeinek.

„Eldöntöttük, és ez az ukrán kormányzat álláspontja, hogy a nyugdíjreform mai változatából hiányozni fog a nyugdíjkorhatár emelésének kérdése” – fogalmazott.

„Lehet azzal érvelni, hogy Európában az átlagos nyugdíjkorhatár négy évvel magasabb, mint Ukrajnában, de ott a várható átlagos élettartam is magasabb tíz évvel és ez a fő kihívás az ukrajnai kormányzat számára” – tette hozzá Pavlo Rozenko.

Korábban jelezték, a kormány azt tervezi, hogy május 16-ig a parlament elé terjeszti a nyugdíjreformra vonatkozó törvénytervezetet.

(unn.com.ua/Kárpátalja)