Vízum nélkül utazhatunk nyártól az EU területére

A várható változásokról Szalipszki Endre főkonzult kérdeztük

2017. április 19., 12:51 , 849. szám

A brüsszeli ígéretek szerint hamarosan vízum nélkül utazhatunk az Európai Unióba. A várható változásokról Szalipszki Endrét, Magyarország beregszászi főkonzulját kérdeztük.

– A dolgok jelenlegi állása szerint június folyamán már vízummentesen utazhatnak az ukrán állampolgárok az Európai Unió tagállamainak területére. Van értelme most vízumot igényelni azoknak, akik biometrikus útlevéllel rendelkeznek? Illetve marad-e a kishatárforgalmi engedély?

– Biometrikus útlevélbe nem fogunk vízumot tenni, ha valamikor júniustól valóban életbe lép a vízummentesség, hisz az maga egy olyan okmány, amely lehetővé teszi az Európai Unió schengeni övezetébe a belépést. Ugyanakkor kishatárforgalmi engedélyt változatlanul adunk ki majd, nem szűnik meg ez az útiokmánytípus. A biometrikus útlevelek arra adnak majd lehetőséget, hogy félévente 90 napot tartózkodjon az ukrán állampolgár a schengeni övezet országaiban. Arra is lehetősége lesz a biometrikus útlevél tulajdonosának, hogy tartózkodási engedélyt bármely tagállamban, ott a helyszínen, az adott ország arra illetékes államigazgatási szervénél kérjen, ahol éppen tanulni akar, vagy munkát akar vállalni, esetleg hosszasan akarja magát gyógykezeltetni. Ez jó lehetőség lesz azoknak, akik például dolgozni akarnak egy uniós tagállamban, de nem a munkaerő-közvetítő cégeken keresztül, hanem közvetlenül veszik fel a kapcsolatot a munkaadóval.

– Mi lesz azokkal, akiknek hagyományos útlevelük van?

– Továbbra is adunk majd ki vízumokat azokba a régi útlevelekbe, amelyek nem biometriával készültek. Még nagy számban vannak ilyen útlevelek is, és érvényességi idejük alapján azt gondolom, hogy a beregszászi konzulátuson még jövőre, sőt 2019-ben is fogunk vízumokat kiadni.

– Azokat a támogató okmányokat, amelyeket eddig a konzulátusokon vizsgáltak meg a vízum igénylésekor, mostantól minden egyes beutazáskor kérhetik a határon a rendőrség munkatársai. Ez nyilván növelni fogja a belépési időt.

– A határon szolgálatot teljesítő rendőröknek eddig is jogukban állt megvizsgálni a vízumigénylés feltételéül szabott támogató dokumentumok meglétét, függetlenül a konzulátustól. Ha valaki beutazik a schengeni övezetbe, akkor néhány feltételnek meg kell felelnie, így például rendelkeznie kell a szükséges anyagi fedezettel, valamint biztosítással. Azt a kérdést, hogy milyen célból utazik, a jövőben is feltehetik a határon, és eddig is feltehették, függetlenül attól, hogy a konzulátuson mi a vízumigényléskor bekértünk úgynevezett támogató dokumentumokat. A vízum eddig is egy ígérvény volt, és a döntés ott a határon született meg megfelelő mérlegelést követően arról, hogy beutazhat-e az illető, vagy nem. Csak minimális számú visszafordítás volt eddig, az említett feltételek ugyanis könnyen teljesíthetők. Előfordulhat olyan, hogy valaki zavarba jön, nem válaszol a neki feltett kérdésekre, ilyenkor a rendőr úgy ítélheti meg a helyzetet, hogy a Magyarországra beutazni szándékozót visszafordítja. De ha a beutazó pontosan válaszol a feltett kérdésre, elmondja például, hogy ő Nyíregyházán szeretne megebédelni és fel tudja mutatni az ehhez szükséges összeget, akkor őt be fogják engedni minden bizonnyal, ha nincs egyéb kizáró ok.

Gyakran hallunk balesetekről, karambolokról, nem várt rosszullétekről, éppen ezért én arra szeretném felhívni az utazók figyelmét, hogy az eddigieknél is jobban figyeljenek rá, hogy érvényes biztosításuk legyen. Én egy külföldre történő utazásnál ezt tartom a legeslegfontosabbnak, hogy kössenek, és jó biztosítást kössenek, mert mind Magyarországon, mind a nyugat-európai országokban nagyon drága egy külföldi számára az egészségügyi ellátás, a biztosítás baj esetén sokszorosan meg tud térülni.

Mivel a határon eddig is bevitték a rendszerbe az útlevél adatait a vízum miatt, ujjlenyomat-vizsgálat is volt, ugyanez fog történni majd a biometrikus útlevéllel utazók esetében is. Szerintem nem ettől lesznek nagyobbak a sorok, nem emiatt fog elhúzódni az átkelési idő, hanem inkább attól, hogy most az Európai Unió állampolgárainak útlevelét is tételesen meg kell vizsgálni, több adatbázison átfuttatva az adataikat, amikor belépnek a schengeni övezetbe, miközben eddig elég volt csak felmutatni az útlevelet. Ezért úgy gondolom, belátható időn belül nem válik gyorsabbá a határátkelés. Ezen a helyzeten csak újabb határátkelőhelyek nyitásával lehet javítani.

– Számítanak arra a magyar hatóságok, hogy mostantól, a vízummentességgel jelentősen megnő a Magyarországra beutazó, az országon átutazó ukrán állampolgárok száma?

– Minden bizonnyal növekedni fog a számuk, ugyanakkor ez sok tényezőtől függ. Mindenekelőtt attól, hogy hogyan alakul itt, Ukrajnában a helyzet. Én a jelenlegi helyzetben földcsuszamlásszerű kiutazási hullámra nem számítok.

– Évente mennyi vízumot és kishatárátlépőt adott ki eddig a beregszászi konzulátus?

– El kell mondanom, hogy a munkahatékonyság tekintetében, minden szempontot figyelembe véve a beregszászi konzulátus a magyar külképviseleti rendszerben az élenjárók közé tartozik. 2015-ben 31 ezer vízumot adtunk ki, 2016-ban 30 ezret, azóta tapasztalható kisebb visszaesés. Ez azzal magyarázható, hogy egyre több a hosszabb érvényességi idejű vízum. Hál’Istennek vízummentesség lesz, tehát ezen túllépett az idő.

Kishatárforgalmi engedélyek kiadása terén 2014 volt a csúcsév, amikor néhány híján húszezret állítottunk ki. Ezek minden esetben öt évre szólnak. Tavalyelőtt 17 ezret, tavaly 16 ezret adtunk ki, tapasztalható e téren is kisebb visszaesés, de azt mondhatom, hogy az utóbbi években a konzulátus kishatárátlépő- és vízumforgalma egyenletesen magas, nincsenek nagy ingadozások.

– A vízummentesség beköszöntével jelentősen csökkenni fog a beregszászi konzulátus munkája?

– Ez várhatóan fokozatosan jelentkezni fog a munkánkban, mert nyilvánvalóan kevesebb vízumot kell majd kiadnunk, de mint említettem, erre a tevékenységre átmenetileg továbbra is szükség lesz, akár 2019–2020-ig is. A munkánk mindazonáltal nem fog csökkenni, hiszen – örömünkre – annyi minden indult be itt az utóbbi években Kárpátalja és Magyarország között, és ezekhez is szükség lesz a konzulátus munkatársainak közreműködésére. Most készülünk az Egán Ede-terv újabb fordulójára, hamarosan elérkezik a pályázatok beadásának újabb határideje. Április 20–21-én újra idelátogat majd Magyar Levente külgazdasági kapcsolatokért felelős államtitkár, aki Nagybocskón, Aknaszlatinán, Huszton, Fancsikán és a Beregszászi járásban tart fórumokat a helyi vállalkozóknak. Igényli a konzulátus közreműködését dr. Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztéséért felelős kormánybiztos, ugyanis több nagyszabású projekt fog beindulni itt, Beregszászban és a város környékén. Ezenkívül szeretnénk, hogyha a konzulátus kulturális tevékenysége intenzívebbé válna, hiszen energiák szabadulnak majd fel. Tehát a munkánk volumene nem fog csökkenni, várhatóan csak a profilon fogunk majd részben változtatni.

Badó Zsolt