Amit a pszichológusról tudni érdemes

Egy szakmai ünnep margójára

2017. április 23., 17:54 , 849. szám
Varga Viktória

Ukrajnában április 23-án méltatják a pszichológusok szakmai napját. A korábbi években a környező országoktól eltérően Kárpátalján nem volt megszokott jelenség, hogy valaki pszichológushoz járjon. A szakma iránti keresletet nagymértékben befolyásolja, mennyire elfogadott a társadalomban, hogy a problémákkal küzdő egyén szakember segítségét kéri. Sokan gondjaik ellenére azért nem fordulnak pszichológushoz, mert a megbélyegzéstől tartanak, attól, hogy emiatt negatívan ítéli meg őket környezetük.

– Az utóbbi években egyre elfogadottabb a pszichológus segítségének igénybevétele, ezért nagyobb a kereslet irántunk – szögezi le rögtön beszélgetésünk elején Varga Viktória docens, a pszichológiai tudományok kandidátusa, gestalt terapeuta, az Ungvári Pszichológiai-Pedagógia Központ igazgatója. – A 7 éve működő intézményünkben a szakma iránt elhivatott munkatársak dolgoznak. A pszichológust a gyakorlat teszi, nem pedig a végzettséget igazoló okmány. Előnyt jelent, ha a fiatal már a tanulmányai során gyakornokként dolgozik. A pályakezdők eleinte tapasztaltabb szakmabeliek mellett dolgoznak segítőként.

A pszichológusok feladatai sokrétűek. A klinikai pszichológus diagnosztizálja a lelki problémákat, és javaslatokat tesz azok kezelési módjára, pszichoterápiát végez egyéni vagy csoportos formában. Tanácsadással megelőzheti a problémák, viselkedészavarok kialakulását. A munkapszichológus részt vesz a munkaerő kiválasztásában, az alkalmassági tesztek lebonyolításában, illetve személyiség- és készségfejlesztő tréningeket vezet. A kutatópszichológus megfigyeli és tanulmányozza az emberi viselkedés törvényszerűségeit, tudományos kísérleteket végez.

– Nem mondok azzal semmi újat – folytatja a szakember –, hogy egyre több a lelki beteg, de szerencsére az olyan páciens is, aki nem ódzkodik attól, hogy szakértői segítséget kérjen. Hozzánk a pszichológiai, pedagógiai gondokon kívül pszichoszomatikus problémákkal, neurotikus elváltozásokkal is fordulnak. Gyakorlatilag a hét minden napján a páciensek rendelkezésére állunk. Szükség esetén skype-on tartjuk a foglalkozásokat azokkal, akik más településen, pl. Munkácson, Lembergben élnek. De vannak ügyfeleim például Budapesten vagy akár Hollandiában is. Folyamatosan figyelemmel kísérjük a hazai és külföldi szakmai tanulmányokat, munkákat, illetve folyamatosan fejlesztjük tudásunkat és kezelési módszereinket.

– Az internetnek köszön­he­tően sokan és sokat olvasnak a szakmánk nyújtotta lehetőségekről. Az ügyfelek túlnyomó többsége 45 éven aluli, az idősebb nemzedék képviselői nehezen nyílnak meg.

– Együttműködünk az orvosokkal, hiszen szinte valamennyi betegség hátterében lelki gondok állnak. Gyógyíthatatlan betegeknek, rákosoknak is igyekszünk segíteni feldolgozni a számukra új élethelyzetet.

– A munkánk során ért számos negatív hatást, érzelmi megterhelést mindenképp fel kell dolgozni, egy hozzám hasonló szakembernek is feltétlenül szüksége van pszichoterapeutára – hívja fel a figyelmet a szakma ártalmaira és azok orvoslási lehetőségeire Varga Viktória, aki elmondása alapján ebből a célból évente kétszer a Los Angeles-i iskolába utazik, nem az olcsó megoldást keresi, egyéni szupervisora van. 20 éve dolgozik a szakmában, folyamatosan felügyeli a saját lelki egészségét, hogy a páciensek problémái ne hagyjanak nyomot benne.

Nevelési problémák, viselkedészavarok megelőzése, tanulási zavarok, pályaorientáció, a szülésre való felkészítés, házassági problémák, krízisek, válás, nevelőszülőség, örökbefogadás, kismamák problémái, a korai anya-gyerek kapcsolat segítése, veszélyeztetett gyerekek, ifjak, egyedülállók problémái, a halál elfogadására történő felkészítés, a krónikus betegek, kábítószerfüggés szempontjából veszélyeztetettek, a fogyatékosok egyes csoportjai, gyógyíthatatlan betegek gondozása, az életmód, túlsúly, abortusz, meddőség, mesterséges megtermékenyítés kérdéskörei, kórházi adaptáció, mentálhigiénés gondozás – ismerteti kulcsszavakban a pszichológus azokat a területeket, ahol hosszú távon igény bevehető a segítség.

Rehó Viktória