Ismét Ahmetov a leggazdagabb ukrán, Porosenko visszacsúszott a rangsorban

2017. április 23., 17:08 , 850. szám

A 100 leggazdagabb ukrán rangsorát, melyet a Fokusz folyóirat állított össze a 2016-os esztendő eredményei alapján, változatlanul Rinat Ahmetov, az SCM Group tulajdonosa vezeti, kinek vagyonát 2,2 milliárd dollárra becsülik – írja a Dzerkalo Tizsnya (DT) hetilap internetes változata.

A második és harmadik helyen – akárcsak tavaly – a Privat csoport társtulajdonosai, Ihor Kolomojszkij (1,2 milliárd dollár) és Hennagyij Boholjubov (1,2 milliárd dollár) osztoznak. A negyedik hely Viktor Pincsuknak (1,1 milliárd dollár), az EastOne tulajdonosának jutott. Az elmúlt esztendő eredményei alapján a tizedikről az ötödik helyre lépett előre Andrij Verjovszkij (871 millió dollár), a Kernel Holding tulajdonosa. Jurij Koszjuk, a Mironovszkij Hliboprodukt tulajdonosa, aki tavaly ötödik volt a rangsorban, 738 millió dollárjával idén a hatodik lett.

A hatodikról a hetedik helyre csúszott vissza Olekszandr Jaroszlavszkij (DCH Group, 734 millió dollár); ugyanakkor a tizennyolcadikról a nyolcadik helyre lépett előre Konsztantyin Zsevago (Ferrexpo, 635 millió dollár). A kilencedik helyen, akárcsak tavaly, Dmitro Firtas (Group DF, 623 millió dollár) áll. Petro Porosenko (589 millió dollár), Ukrajna elnöke és a Roshen tulajdonosa a nyolcadik helyről a tizedikre csúszott vissza.

A Fokusz rangsorában nemcsak ukrán állampolgárok szerepelnek, hanem olyan áttelepültek is, akik vagyonukat Ukrajnában alapozták meg. A rangsor összeállításakor figyelembe vették a vállalkozók fő üzleti aktívumait, valamint az elmúlt nyolc évben vállalkozásaik eladásából származó bevételeiket.

A DT emlékeztet, hogy a Forbes magazin által a világ leggazdagabb embereiről összeállított 2017-es rangsorban hat ukrán milliárdos szerepel. A legelőkelőbb helyen az ukránok közül a 359.-ként rangsorolt Rinat Ahmetov áll, akinek vagyonát a folyóirat 4,6 milliárd dollárra becsüli.

(zn.ua/Kárpátalja)