Mese, mese, mátka Sárosorosziban

2017. április 26., 14:19 , 850. szám

A KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezete a Sárosoroszi Alapszervezettel, illetve a KMPSZ-szel karöltve immáron tizenhatodik alkalommal szervezte meg Sárosorosziban a Mese, mese, mátka című mesemondó versenyt, amelyen ezúttal huszonegyen mérettettek meg Beregdédából, Beregújfaluból, Gátról, Mezőváriból és Kovászóról.

A résztvevőket a Hangra­forgó együttes – Gáti Georgina vezetésével – régi énekes gyermekjátékok bemutatásával fogadta, s majd a rendezvény végeztével is megörvendeztette a közönséget.

A vendégeket Hiába András, a KMKSZ helyi alapszervezetének elnöke és Sebi Attila iskolaigazgató köszöntötte. Torzsa István beregszászi magyar konzul a mese fontosságát hangsúlyozta és arra buzdított mindenkit, hogy ne tegyék le a meséskönyveket, olvassanak sokat, abból is tanulva szép magyar nyelvünket. A meseolvasás fontosságát hangsúlyozta Simon Gyöngyi, a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal oktatási osztályának vezetője is, hisz, mint fogalmazott, a gyerekek a mesék által ismerik meg a világot, ezáltal fejlődik a szókincsük, és a mesék erkölcsi nevelést is nyújtanak. Sin József, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezete és a járási tanács elnöke köszöntőbeszédében kiemelte: a mindennapokban sok csábításnak vagyunk kitéve, felnőttek, gyerekek egyaránt. De a jó és a gonosz világában, az örökös harcban mindig meg kell találni a bizakodást, a reményt, amihez a mesék nyújtanak elsősorban segítséget. Ha az életben nem is mindig az igazság és a legkisebb győzedelmeskedik, a mese reményt ad: győzhetünk, ha bátran kiállunk, mint teszi a legkisebb királyfi vagy éppen a szegény ember legkisebb fia. A szép magyar beszéd fontosságát hangsúlyozta Rácz István helyi római katolikus plébános is.

A köszöntéseket követően a mesemondóké volt a főszerep. Nem is volt könnyű a zsűri dolga! Nos, az eredmény: az 1–4. osztályosok között Andráskó Annamária (Beregdéda, felkészítője Simon Mónika) végzett az első helyen, a második a szintén beregdédai Szerényi Barbara, a harmadik pedig Bahus Jázmin (Gát, felkészítő Lőrincz Natália) lett. Különdíjban a gáti Harsányi Dorina (Bak Beáta felkészítésével) részesült.

A második korcsoportban (5–9. oszt.) két első helyezettet nevezett meg a zsűri: a beregdédai Kulikovszki Alexandrát (felkészítő Simon Mónika) és a mezővári Poncz Alexet (felkészítő Farkas Anett). A második helyen Baraté Lóránt (Beregdéda, felkészítő Simon Mónika), a harmadikon pedig a mezővári Szeles Dávid (Szilágyi Gabriella tanítványa) végzett. Ebben a csoportban különdíjas lett a Kovászóról érkezett Turányi István, akit édesanyja, Turányi Jaroszlava készített fel.

A szervezőknek és a beregszászi magyar konzulátusnak köszönhetően ezúttal senki sem tért haza üres kézzel. A sárosoroszi Búbos Kemence Civil Szervezet ügyes kezű asszonyai pedig finom töltött káposztával és fánkkal vendégelték meg a résztvevőket.

-kósa-