Idén kevesebben jelentkeztek ZNO-ra

2017. április 27., 20:52 , 851. szám

Több mint 240 ezer végzős jelezte szándékát, hogy 2017-ben részt kíván venni a független külső értékelésen (ZNO) – jelentette be kijevi sajtótájékoztatóján csütörtökön Vagyim Karangyij, az Ukrán Oktatásminőség-ellenőrzési Központ igazgatója, akit az Ukrajinszka Pravda idéz.

Ebben az esztendőben 240 881 személy regisztrált a tesztelésen való részvételre. Közülük 192 777-en az általános középiskolai intézmények 2017-es végzősei – jelezte Karangyij.

Szavai szerint csökkent a ZNO-ra vállalkozók száma az elmúlt esztendőkhöz képest, ami a demográfiai helyzettel magyarázható, valamint azzal, hogy a felsőoktatási intézményekbe jelentkezők egy része a korábbi években elért érettségi eredményeivel vesz részt az idei felvételin.

Karangyij kitért arra is, hogy a legtöbben ukrán nyelvből és irodalomból tesznek vizsgát, majd Ukrajna története és a matematika következik a leggyakrabban választott vizsga tárgyak sorrendjében. Így ukrán nyelvből és irodalomból 239 ezren jelentkeztek tesztelésre, míg Ukrajna történetéből 182 219-en, matematikából pedig 113 113-an. A tisztviselő szerint a legkevesebb jelentkezőt (26 491 főt) fizikából regisztrálták.

Karangyij emlékeztetett, hogy április 28-án valamennyi vizsgára jelentkezett személy „információs oldalán” megjelennek a tesztelésre szóló meghívók és engedélyek, amelyeket a címzetteknek önállóan kell kinyomtatniuk.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)