Művelődési ház lesz a romladozó volt iskolaépületből

A nagy munka meg a fejsze

2017. május 7., 17:20 , 851. szám
Kovács István polgármester, Makszim Bednarik munkavezető és Bencze Rudolf KMKSZ-alapszervezeti elnök

Van abban valami abszurditás, hogy a döntő részben magyarlakta Tiszaújlakon az 1960–1970-es években jókora ukrán iskola épült, a 2000-es évek első évtizedében pedig egy új, és ugyancsak tekintélyes méretű épület nyílt a helyi ukrán középiskola számára, melynek befogadóképessége messze meghaladja a nagyközségben élő ukránok létszámarányát. Mindenesetre az új iskola felépülése után a régit átadták a csendes romladozásnak. Közben viszont a volt művelődési ház magánkézbe került, így a nagyközség kultúrház nélkül maradt. A legutóbbi helyhatósági választások során polgármesterré választott és a KMKSZ által támogatott Kovács István viszont – a képviselőtestülettel együtt – úgy döntött: művelődési házat alakítanak ki a felújítandó volt iskolaépületből.

– Miután megnyertem a választást, első feladatomnak tartottam, hogy kultúrházként újítsam fel a senki által sem őrzött, egyes lakosok által szétszedni kezdett épületet, mivel a régi művelődési házat még a 2000-es évek elején eladta az elődöm – fejti ki Kovács István. – Az idén tavasszal kezdtük meg a munkát a belső tér átalakításával, melynek során belső falakat bontottunk le, illetve húztunk-húzunk fel, s hét kisebb helyiség mellett kialakítunk egy 580 négyzetméter alapterületű, 200-250 férőhelyes nagytermet színpaddal, férfi és női öltözővel, valamint nézőtérrel, ahol bármilyen rendezvényt le tudunk majd bonyolítani. Belső férfi- és női mosdó is lesz az épületben, valamint egy 15 férőhelyes vendégszoba a magyarországi testvértelepüléseinkről érkező vendégeink számára. Új ablak- és ajtónyílásokat is alakítunk ki, melyekbe új kereteket és nyílászárókat tervezünk behelyezni. Emellett teljesen új szennyvízcsatorna- és vízvezeték-hálózatot, elektromos hálózatot építünk ki, az új fűtési rendszer is elektromos lesz, mivel a villanyfűtés olcsóbbnak ígérkezik a gázfűtésnél. Azután kívül-belül újravakoljuk az épületet. Csak a tetőzet marad az eddigi, melyet még az előző polgármester újított fel.

– Említette a testvértelepüléseket. Mely magyarországi községekkel állnak ilyen kapcsolatban?

– Tiszabeccsel és Pusztafaluval. De szeretnénk még 2-3 testvértelepülési kapcsolatot kialakítani.

– Ki finanszírozza a munkálatokat, és mekkora összegbe kerül a felújítás elvégzése?

– A községháza finanszírozza. Négymillió hrivnyába fog kerülni a munka. Az idén nincs keretünk a befejezésére, csak 1,5 millió hrivnyát tudunk ráfordítani. Miből? A földadóból, elsősorban pedig abból az összegből, ami még január 1. előtt, a nagyközség területén lévő üzemanyagtöltő állomások hasznából folyt be. Ezekből nyolc található a területünkön, s minden liter benzin vagy gázolaj eladásakor 1 hrivnyából 50 kopijka a mi számlánkra folyt be, ami évi 4-5 millió hrivnya hasznot jelentett, ám január 1-től már minden haszon Kijevet gazdagítja, s ezzel elvették tőlünk a bevételi forrásaink 90 százalékát. Ennek ellenére jövőre szeretnénk befejezni a munkálatokat.

– De ha figyelembe vesszük az inflációt is, akkor mennyivel drágulhat meg az építkezés?

– Harminc-negyven százalékkal.

– Hogyan fogják előteremteni a szükséges pénzeszközöket?

– Sajnos, nincs lehetőség arra, hogy kultúrház építésére nyújtsunk be pályázatot. Reméljük, a KMKSZ vezetése segít, illetve a járási és a megyei tanácstól is kapunk támogatást a KMKSZ-frakciók révén…

– Ha az üzemanyagtöltő állomások hasznától megfosztották a nagyközséget, érdekelne, miféle decentralizációt képzelnek el Kijevben? – veti fel a kérdést Bencze Rudolf, a tiszaújlaki KMKSZ-alapszervezet elnöke. – Pedig bőven van probléma a nagyközségben. Itt van például a nemzetközi határátkelőhöz vezető út, amin – némi túlzással – lassan derékig érő kátyúk sorakoznak, valamint a kamionforgalom, ami miatt repedeznek a házfalak, ha pedig egy kamion beledöccen egy gödörbe egy ház előtt, az egész ház beleremeg. Szükség lenne egy elterelő útra, hogy azon bonyolítsák le a kamionforgalmat.

Térjünk is vissza a művelődési ház terveire.

– A tereprendezést követően virágágyásokat szeretnénk kialakítani az épület előtt – mondja a polgármester.

– Az épület jókora parkjában játszóteret hoznánk létre, a leendő művelődési ház előtt pedig szeretnénk majd felállítani egy Kossuth-szobrot, melynek talapzatára felírnánk a 1848-as 163 tiszaújlaki nemzetőr nevét, akik később a Munkács melletti katonai táborban honvédkiképzést kaptak, és különböző fegyvernemekben szolgáltak a szabadságharc idején. Az emlékművet pályázati úton szeretné elkészíttetni a KMKSZ-alapszervezet – fűzi hozzá Bencze Rudolf.

Mindenesetre a nagyközségi tanács és a KMKSZ-alapszervezet is nagy fába vágta a fejszét. Bízzunk benne, hogy nem csorbul ki az éle…

Lajos Mhály