Mostantól csak pénztárgéppel rendelkező vállalkozó kereskedhet műszaki cikkekkel

2017. május 9., 08:38 , 852. szám

A vállalkozóknak – köztük az egységes adót fizetőknek is – május 8-tól háztartási gépek, műszaki cikkek, például hűtőszekrény, számítógép vagy okostelefon értékesítésekor kötelező pénztárgép, úgynevezett elszámolási műveletek regisztrátora által kibocsátott számlát vagy nyugtát adni a vásárlónak – írja a delo.ua.

A számlaköteles áruk listáját a miniszteri kabinet 231. számú, 2017. március 16-án kiadott rendelete tartalmazza. A listán több mint 300 áruféleség szerepel, többek között a szivattyúk, kazánok, klímaberendezések, mosógépek, porszívók, bojlerek, nyomtatók, szkennerek, notebookok, telefonok, hangszórók.

A Legfelső Tanács 2016 végén fogadta el azt a törvényt, amely pénztárgép használatára kötelezi az összetett műszaki cikkekkel kereskedőket. A lépés elégedetlenséget váltott ki a piacokon és az interneten kereskedők körében. Az érintettek attól tartanak, hogy a pénztárgépek bevezetése gondokat okoz majd az adminisztrációban, arról nem is szólva, hogy a beszerzésük sem olcsó.

Olekszandra Tomasevszka, a Kijevi Vállalkozástámogatási és -fejlesztési Központ adótanácsadója a portálnak elmondta, hogy a jogszabály szigorú szankciókat tartalmaz a pénztárgépek használatát illetően. Így bírsággal rendelik büntetni egyebek mellett, ha a kereskedő nem használ pénztárgépet, nem ad számlát, ha annak nem megfelelő a tartalma, ha sérül a készüléket hitelesítő ólomzár, ha elmulasztják benyújtani az adóhatóságnak a pénztárgép használatával kapcsolatos dokumentumokat stb. A szakértő szerint könnyen előfordulhat, hogy sok kisvállalkozó egyszerűen nem lesz tisztában valamennyi törvényi előírással.

(delo.ua/Kárpátalja)