Honismereti kirándulás Egerbe

2017. május 10., 11:00 , 852. szám

2017. május 6-án a KMKSZ Munkácsi Középszintű Szervezetének aktivistái honismereti kiránduláson vettek részt, melynek végállomása Eger városa volt.

A határ átlépése után a csarodai és a tákosi kazettás mennyezetű templomokkal ismerkedhettünk meg, valamint az ilyen típusú templomok kialakulásának történetével, szimbolikájával, a Kárpátalján fellelhető hasonló templomok említése mellett.

Az utazás során ízelítőt kaptunk Nyíregyháza, a Nyírség, Mezőkövesd, a Matyóföld történelméből is.

Az egri városnézés első állomása a Hild József által tervezett Bazilika csodálatos épülete volt. Az 1831–1836 között épült székesegyház Magyarország második legnagyobb méretű egyházi építménye. A bejárat előtti oszlopcsarnokot a római Pantheon mintájára készítették, homlokzatán „Jöjjetek, imádjuk az Urat” felirattal. Az épület csodálatosan harmonizál az előtte lévő térrel és a domboldallal.

A Bazilikával szemben helyezkedik el a valamikori Egri Líceum, jelenleg Eszterházy Károly Egyetem épülete. Az épület 1765–85 között készült, tervezői Gerl Mátyás és Fellner Jakab. Az épület szabályos négyszög alaprajzú, nagy belső udvarral rendelkezik. A főhomlokzaton a barokk stílusjegyei mellett a copf stílus díszítőelemei is megtalálhatók. A díszteremben csodálatos mennyezeti freskó látható. Az épületben található a Főegyházmegyei Könyvtár és az 1776-ban épült csillagvizsgáló. A csillagvizsgáló része a camera obscura, mely egy lencse segítségével egy besötétített szobában megjeleníti a fehér asztalon a város látképét. Hell Miksa bécsi csillagász a város lakosságának, valamint a püspök vendégeinek szórakoztatására tervezte.

A következő épület az érseki palota volt, mely a XVI. századtól épült fokozatosan, csodálatosan simul a Bazilika épületének lábához. Itt található az Érseki Gyűjteményi Központ és a Főegyházmegyei Levéltár. Itt őrzik Mária Terézia koronázási palástját is.

Ezután a város főterét, a Dobó teret látogattuk meg, mely Magyarország egyik legszebb történelmi tere. A tér déli részén található a városháza, mely a Páduai Szent Antal-templom szomszédságában van. Ez a Dobó tér meghatározó épülete, a város második legnagyobb temploma. Az épületet 1758–1771 között építették, freskóit Reindl Márton pozsonyi festő festette. A két 57 méteres torony között a homlokzat ívesen kidomborodik, ez Magyarország egyetlen ívelt homlokzatú temploma. Az egyhajós épület alaprajza latin kereszt alakú.

A térnek a vár felé eső részén található a Dobó István-szoborcsoport. A háromalakos bronz kompozíció középső alakja maga Dobó. A kapitány jobbján egy várvédő vitéz, míg balra tőle az ostromló törökökre követ hajító egri nő látható. A nagyszabású szoborcsoportot Stróbl Alajos készítette 1907-ben. A fotózkodás mellett bő információt kaptunk Dobó István életútjáról, életének kárpátaljai vonatkozásairól is. Ezután átvonultunk az Eger-patak melletti térre, ahol megtekinthettük Kisfaludi Strobl Zsigmond 1967-ben készült Végvári vitézek szoborcsoportját és Gárdonyi Géza szobrát. Ezután az egri minarethez sétáltunk, amely Európa legészakibb török korból származó minaretje. 40 méter magas tornyából csodálatos panoráma nyílik a városra.

Ezt követően Eger legjelentősebb történelmi helyére, a várba mentünk. A várban gazdag kiállítás látható elsősorban a török hódoltság idejéből, megtekinthetők az 1552-ben hősi halált halt vitézek szarkofágjai, Dobó István szarkofágja (bár ő Dobóruszkán van eltemetve), a panoptikum a várvédők alakjaival, a kazamaták, Gárdonyi Géza sírja. A váraljában az egymáshoz simuló házak, a szűk utcácskák igazi középkori hangulatot árasztanak.

A barokk belváros megtekintése után mindannyian megelégedéssel konstatáltuk, hogy Eger igazi kuriózum, a legszebb magyar városok egyike.

A városnézés után a Szépasszony-völgybe mentünk, ahol közel 150 borpince található, így kedvünk szerint kóstolgathattuk az egri borvidék legfinomabb borait. Fáradtan bár, de igazi élményekkel tértünk haza az esti órákban.

A kirándulás szervezését Csehy Lapatyuk Krisztina és Bimba Éva, az idegenvezetői teendőket Nagy Sándor vállalta magára.

Ezúton mondunk köszönetet a KMKSZ vezetőségének, akik biztosították az utazás költségeit.

N.S.