Nőtt a magyar iskolába beíratott gyerekek száma a Felvidéken

2017. május 10., 10:40 , 852. szám

Enyhe mértékben, de nőtt idén a magyar oktatási nyelvű általános iskolákba beíratott leendő elsősök száma a Felvidéken a tavalyihoz képest – derült ki a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének (SZMPSZ) adataiból, amelyek részleteit a hirek.sk felvidéki magyar hírportál ismertette múlt szerdán.

Az idén áprilisban zajlott, úgynevezett alapiskolai – Szlovákiában ez az általános iskola hivatalos megnevezése – beiratkozáson a 2017/2018-as tanévre 254 magyar oktatási nyelvű alapiskolába 3505 gyereket írattak be az első és 33-at a nulladik évfolyamba. Tavaly az év hasonló időszakában 3402 gyereket írattak be szüleik magyar nyelvű intézménybe.

A számok még nem véglegesek, ugyanis a tanévkezdés idején, szeptemberben várhatóan még emelkedni fognak a késve beíratott gyerekek számával.

„A beiratkozás adatai irányadóak, de a szeptemberi tanévkezdésig bizonyos mértékig változnak. Ezt több tényező is okozhatja. Vannak gyerekek, akik az iskolaérettségi vizsgálatokat követően szakemberek javaslatára halasztást kapnak, és még egy évig óvodában maradnak. És vannak olyan szülők, törvényes képviselők, akik figyelmen kívül hagyják a kötelező beíratás időpontját, és csak később, a tanügyi hatóságok felszólítására tesznek eleget ennek a kötelességüknek” – mondta el az adatokkal kapcsolatban Jókai Tibor, az SZMPSZ elnöke.

A Felvidéken tavaly szeptemberben a tavaszi beiratkozás végeredményeihez képest több mint négyszázzal többen kezdték meg iskolai tanulmányaikat magyar nyelvű oktatási intézményben – derült ki az SZMPSZ adataiból. A szövetség évek óta rendszeres statisztikai kimutatást készít a szlovákiai magyar iskolákba beíratott tanulókról.

Jelenleg a Felvidéken 256 magyar oktatási nyelvű alapiskola működik, ezekből azonban a jövő tanévben kettő megszűnik.

(MTI/Kárpátalja)