Várja vendégeit a Rákóczi-pince

Magyar borok a munkácsi várban

2017. május 12., 16:00 , 853. szám

A munkácsi várban ünnepélyes keretek között megnyílt a magyar borkultúrát és a minőségi magyar borokat népszerűsítő Rákóczi-pince. A megnyitón öt magyarországi történelmi borvidék egy-egy vezető borászatának különleges borait kóstolhatták meg az érdeklődők.

Az ünnepélyes megnyitón Andrij Baloga, Munkács polgármestere örömteli eseménynek nevezte a vár Rákóczi-pincéjének felújítását és a nagyközönség előtti megnyitását, ami szerinte fontos állomása a történelmi erődítmény életre keltésének. Elmondta, hogy Ukrajna függetlenné válása óta sokat fordított a kormány és a város is a vár felújítására, és jelentős összegekkel járultak hozzá támogatók is. Az utóbbi tizenöt évben, ha lassan is, de folyamatosan halad a felújítás, hogy visszanyerhesse régi pompáját a munkácsi vár. Örvendetesnek nevezte, hogy a borospince megnyitása magyarországi vendégekkel közösen történik, mert „a közös történelem összeköt bennünket, s nemcsak a vár, hanem az egész régió története is.”

Potápi Árpád János, Magyarország Miniszterelnökségének nemzetpolitikáért felelős államtitkára ünnepi beszédében kiemelte, hogy a munkácsi Rákóczi-vár az egész régiót szimbolizálja a történetével. „Olyan történelmi levegőt áraszt, amely nem csupán a magyarokhoz, hanem az itt élő többi népcsoporthoz is köthető […] Ezért is gondolja úgy a magyar kormány, hogy mind a várnak a felújítása, mind pedig ennek a történelmi régiónak az újrateremtése, megerősítése nekünk feladatunk. Önök is láthatták és láthatják, hogy a magyar kormány mennyi mindent tett Kárpátalja megmaradásáért, azért, hogy az emberek itt, a szülőföldjükön tudjanak boldogulni” – emlékeztetett az államtitkár, kiemelve a vidék gazdasági megsegítésére indított Egán Ede Gazdaságfejlesztési Programot, amely nagyon jó ütemben zajlik, és remélhetően hozzájárul ahhoz, hogy az itt élő embereknek ne kelljen messzi tájakra elmenniük dolgozni. Az államtitkár kijelentette: „Magyarország és Kárpátalja összefogása jó lehetőség arra, hogy országaink történelmi barátságát meg tudja erősíteni.” Majd a borkóstoló kapcsán elmondta, hogy öt magyarországi történelmi bortermelő régió borait lehet megkóstolni: Mátraalja, Kunság, Eger, Szekszárd és Tokaj.

Az említett borvidékeket és az azokat képviselő borászatokat Bátyi Árpád, a Magyar Nemzeti Kereskedőház ungvári kirendeltségének vezetője mutatta be, aki szomorúnak nevezte, hogy sok esetben jelenleg nem lehet kapni az ukrajnai nagyvárosok üzleteiben minőségi magyar borokat.

A Tokaji borvidéket képviselő Angyal Borászat kínálatában meg lehetett kóstolni az összes jellegzetes tokaji bort. A borászat 30 hektáros területén Furmint, Hárslevelű és Sárga muskotály fajtákból állították elő azokat a kiváló minőségű fehér borokat, amelyekkel bemutatkoztak Munkácson, kiegészítve azokkal a Tokajra jellemző borkülönlegességekkel, mint az Aszú, a száraz és az édes Szamorodni.

A vörösborairól híres Szekszárdi borvidéket a Mészáros borház képviselte, amely többek között egy fiatalos, üde 2016-os fehérbort, a cserszegi fűszerest, a vörösek közül pedig a borvidék egyik zászlóshajójának számító 2014-es kékfrankost, valamint egy 2015-ös évjáratú szekszárdi bikavért kínált.

Az Egri borvidéket képviselte a Noszvajról érkezett Thummerer Pince, asztalánál meg lehetett kóstolni a minőségi egri bikavért, és annak fehér párját, az egri csillagot. A hét kóstolható bor között ott volt a pincészet csúcsbora, a Vili papa cuvée, amely egy bordói házasítás, és nagy sikert aratott a száraz vörös borok kedvelőinek körében.

A Kunsági borvidéket képviselő Kunvin Kft. asztalán két különleges minőségű édes bort is kínáltak, a rajnai rizling töppedt szőlőből készült, Aureus névre keresztelt, többszörös díjnyertes különleges édes fehérbort és a egy késői szüretelésű kitűnő hajósi szürkebarátot.

A kiváló magyarországi bortermelők borai mellett a házigazda pálinkáit is meg lehetett kóstolni, miközben az alkalomhoz illő magyar zenét játszott az Ungvári Filharmónia Magyar Melódiák együttesének három muzsikusa.

A Kárpátalja kérdésére dr. Grezsa István kormánybiztos elmondta: Kárpátalja történelmi nevezetességei közül kiemelkedik a munkácsi vár, amelyre napjainkban ráfér a magyar jelleg erősítése. A 250 ezer turistát idevonzó várban a most megnyílott Rákócziról elnevezett borkóstoló pince alkalmat adott arra is, hogy a magyarországi jó színvonalú bortermésnek egy szeletét meg tudják mutatni Kárpátaljának és az ukrán érdeklődőknek. „A borkultúra azért itt Ukrajnában, Kárpátalján meg sem közelíti a magyarországi borkultúrát. Ez azért is fontos mozzanat, mert ne felejtsük el, hogy a leghíresebb magyar borvidék, a tokaji keleti peremvidéke átnyúlik a mai Kárpátalja területére. Tehát küldetésünk az, hogy itt, Kárpátalján magyar borászati hagyományok nyomán élesszük fel a minőségi bortermelést” – mondta el a kormánybiztos.

A most szépen felújított és berendezett, II. Rákóczi Ferencről elnevezett borospincét ezentúl Bíró Krisztián derceni vállalkozó működteti majd. A pince természetesen nem nyílhatott volna meg a munkácsi városvezetés támogató hozzáállása nélkül. Az ígéretek szerint a Rákóczi-pincében ezentúl az érdeklődő turisták minőségi magyar borokhoz is hozzá tudnak majd jutni. A vállalkozó reméli, hogy a cukrozott édes borok iránti igény át fog terelődni a minőségi száraz, félszáraz borok felé.

Badó Zsolt