Hatékony segítség kell a határ menti infrastruktúra fejlesztéséhez

Bocskor Andrea sajtóközleménye

2017. május 16., 16:31 , 853. szám

Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő a május 15-i strasbourgi plenáris ülésen felszólásában üdvözölte az Európai Unió Tanácsának pozitív megerősítését az ukrajnai vízummentesség ügyében. Továbbá felhívta a figyelmet, hogy ennek ellenére mégsem szűnnek meg az Európai Unióba való beutazás fizikai akadályai az ukrajnai határátkelőhelyek elégtelen állapota miatt.

A képviselő rámutatott: Ukrajna hét országgal határos, az EU-ba vezető kapuját pedig a legnyugatibb megye, Kárpátalja jelenti, amely négy uniós tagországgal határos. Az EU-ba irányuló forgalom nagy része Kárpátalján halad át, és ez a vízummentességgel csak fokozódni fog. Az egyébként is kevés számú határátkelőhelyek azonban már most is túlterheltek, infrastruktúrájuk elavult. Ezért a vízummentesség mellett elengedhetetlen a határ menti infrastruktúra és területek fejlesztése: új határátkelők nyitása, a vasút és az úthálózat modernizálása, bekapcsolása a nemzetközi forgalomba.

„Fontos, hogy megszűnjön a határátkelőhelyeknél kialakult több órás várakozás, az érvényes úti okmányokkal rendelkező polgároknak méltó utazási körülményeket kell teremteni az Unióba történő belépéskor. Az EU egyik alapelve a mobilitás, így ennek elősegítéséhez az EU-nak hatékony szakmai és pénzügyi segítséget kell nyújtania Ukrajnának!” – emelte ki a képviselő.

Strasbourg, 2017. május 16.