Kézigránátot dobott kocsmavendégek közé egy leszerelt katona Kárpátalján

2017. május 17., 16:57 , 854. szám

Kézigránátot dobott egy kocsmába a kelet-ukrajnai háborús övezetet megjárt leszerelt katona szerdára virradóra a rahói járási Kaszómezőn (Koszivszka Poljana), a robbanásban egy ember súlyosan megsebesült – közölte szerdán Henagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója.

A megye vezetője saját honlapján azt írta, a bűncselekmény éjfél után történt a település bárjában, miután három helyi lakos között szóváltás alakult ki. Egyiküket, aki ittas és agresszív volt, eltávolították a helyiségből, de néhány perc múlva visszatért egy RGD típusú kézigránáttal, és a nyitott ablakon át a bárba dobta. A robbanástól egy 26 éves férfi súlyos sérüléseket szenvedett mindkét lábán és egyik kezén, rajta műtétet kellett végrehajtani a járási kórházban.

Hennagyij Moszkal szerint az elkövető egy 45 éves kaszómezői lakos, akit 2015-ben hívtak be az ukrán hadseregbe, kilenc hónapot töltött a kelet-ukrajnai hadműveleti övezetben, és tavaly szerelt le. A tettes 1990-ben a szovjet hadsereg katonájaként szolgálati fegyveréből tüzet nyitott őrségben lévő társaira, többet megölve közülük, amiért tíz év börtönre ítélték.

A kormányzó szerint a tragikus eset egyik tanulsága az, hogy semmiképpen nem szabad az ukrán hadseregbe olyan embereket mozgósítani, akiket korábban tűzfegyverrel elkövetett bűncselekmények vagy emberölés miatt büntettek meg, még akkor sem, ha igen nagy hiány van harcoló állományból a terrorellenes műveleti övezetben (ATO). Moszkal felhívta a figyelmet arra, hogy az utóbbi időben Kárpátalján nagyon megszaporodott a Kelet-Ukrajnából illegálisan bevitt tűzfegyverek használatával elkövetett bűncselekmények száma. Utasította a rendvédelmi szerveket, hogy a törvény teljes szigorával vonják felelősségre az elkövetőket.

(MTI)