Életfogytiglanit adna a kormány az emberiesség elleni bűncselekményekért

2017. május 18., 18:50 , 854. szám

A miniszteri kabinet javasolja a Legfelső Tanácsnak, hogy egészítse ki a Büntetőtörvénykönyvet és a Büntetőeljárási törvénykönyvet az emberiesség elleni bűncselekmény tényállásával – jelentette az Ukrajinszka Pravda.

A portál szerint a kormány csütörtöki ülésén fogadta el a vonatkozó törvénytervezetet.

„Szimbolikus, hogy éppen ma fogadjuk el és továbbítjuk a parlamenthez ezt a törvénytervezetet, hogy törvényeinkben megjelenhessen az önálló 438/1-es cikkely, amely a legsúlyosabb büntetési tételt állapítja meg az emberiesség elleni bűncselekmények elkövetéséért” – közölte Pavlo Petrenko igazságügyi miniszter a kabinet ülésén, amivel bizonyára arra utalt, hogy Ukrajnában május 18-án emlékeznek meg a krími tatárok 1944-es deportálásáról.

A törvénytervezet, mely a Büntetőtörvénykönyvnek az emberiesség elleni bűncselekmény tényállásával való kiegészítését javasolja, nyolctól 15 évig terjedő vagy életfogytiglani szabadságvesztést állapítana meg büntetési tételként. A jogalkotó ide sorolná a civil lakosság elleni nagyszabású vagy módszeres és tudatos támadások keretében elkövetett alábbi bűncselekményeket: gyilkosság, népirtás, rabszolgaságban tartás, deportálás, bebörtönzés, vagy a fizikai szabadság korlátozásának egyéb kegyetlen módja, amely sérti a nemzetközi jog alapvető normáit, kínzás, nemi erőszak, szexuális rabság. Ugyanebbe a kategóriába sorolnák a prostitúcióra kényszerítést, bármilyen politikai, faji, nemzeti, etnikai kulturális, vallási, nemi jegyek alapján azonosítható csoport üldözését, az emberek erőszakos eltűnését, az apartheidbűnöket, valamint az egyéb embertelen cselekedeteket, melyek az ember pszichikai illetve testi épségében súlyos kárt okozó szenvedésben vagy fizikai sérülések okozásában nyilvánulnak meg. Ugyanakkor a „nemi” fogalmat az üldözésnek kitett csoport vonatkozásában csupán két nemre, a férfiakra és a nőkre alkalmazza a jogszabály.

Petrenko elmondta azt is, írja az UNN hírügynökség, hogy a kormány javasolja, a jelzett bűncselekményekben az Ukrán Biztonsági Szolgálat folytassa le a bírósági szakasz előtti vizsgálatot. A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy az emberiesség elleni bűncselekmények a nemzetközi jog értelmében nem avulnak el, így a hatóságoknak lehetőségük lesz megvádolni és felelősségre vonni azokat, akik ilyen bűncselekményeket követtek el a megszállt Krímen és a Donyec-medencében.

(pravda.com.ua/unn.com.ua/Kárpátalja)