Fergeteges hangulattal zárult a folkkocsmák második évada Ungváron

2017. május 26., 16:12 , 855. szám

A Sodró együttes szervezésében immáron második évadát zárta a folk­kocs­ma­mozgalom Ungváron. A programra lelkes egyetemista fiatalok, helyi szakközépiskolások és a város népzenét és néptáncot kedvelő lakói látogattak el.

Az Ung vidékén elterjedt népszerű program társszervezője a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ungvári Középszintű Szervezete (KMKSZ UKSZ). A mostani rendezvényt a Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetségének (KMDFKSZ) műveltségi vetélkedője előzte meg, ezt követően pedig kezdetét vette a folkkocsma. A rendezvényen a Sodró együttes adott koncertet, a program vendégelőadói Simoncsics Pál és Simoncsics Nóra voltak, akik a Petőfi-program keretében végeztek missziót Kárpátalján.

A folkkocsma-est elején Váradi Enikő, a mozgalom ötletgazdája, szervezője köszöntötte az egybegyűlteket. Örömét fejezte ki, hogy ilyen szép számmal gyűltek össze a rendezvényen, s hogy a program láthatóan többféle korosztályt vonz. A szervező szerint a hagyomány olyan örökség, mely több ezer éves bölcsességet rejt magában. Olyan erő van benne, amely képes a XXI. század emberét is megszólítani. „Attól a pillanattól, hogy hagyományainkat elkezdjük megélni, az a megmagyarázhatatlan érzés fogja el az embert, hogy ez az enyém, otthon vagyok benne. Kívánom mindenkinek, hogy ezen a hagyományőrző rendezvényen érezze otthon magát” – mondta el Váradi Enikő.

A köszöntő gondolatokat követően a zenéé és táncé lett a főszerep: kalotaszegi, szatmári táncok, máramarosi zsidó és örkői cigányos dallamok csendültek fel. Az előadást követően táncházzal folytatódott az est, amelyen éjszakába nyúló fergeteges hangulat kerekedett. Együtt mulattak ifjak és szépkorúak és egészen kicsik is. A jóízű és lelkes nótázás sem maradt ki az estéből.

A programon jelen volt Balogh Lívia, a KMKSZ UKSZ elnöke, Bogáthy Boglárka, a KMDFKSZ elnöke és Kulin Judit, a KMKSZ Ungvári Alapszervezetének elnöke.

Hagyományosan az autentikus hangulatú Váralja kávézó adott otthont a rendezvénynek, melynek támogatója a Hagyományok Háza kárpátaljai hálózata a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet közreműködésével.

A szervezők elárulták, hogy bár nyáron szünetel a mozgalom, de szeptemberben új lendülettel nyitja meg kapuit a harmadik évad, melyre sok meglepetéssel készülnek majd.

Kővári Edina