Kárpátaljaiak is részt vesznek a kapolcsi művészeti fesztiválon

2017. május 26., 15:11

Különleges tehetségkutató tábort és művészeti fesztivált rendeznek gyerekeknek Kapolcson június 17. és 25. között. A hagyományteremtő szándékkal induló Kapolcska Program vezetője Márta István, a Művészetek Völgye alapítója.

„A program két részből áll: június 17-től 22-ig hét művészeti szekcióban tehetségkutató és -fejlesztő tábort rendezünk 9–15 éves gyerekeknek, majd 23. és 25. között ingyenes minifesztivált tartunk változatos programokkal elsősorban a családok számára, mások mellett a Muzsikás, az Amadinda együttes, a Nemzeti és a Kolibri Színház részvételével” – mondta Márta István a csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.

Mint megjegyezte, szeretnék, ha a Kapolcska Program segítségével a Balaton-felvidéki Kapolcs és a környező völgytelepülések nyári oktatási centrummá válnának. Hozzátette: a Kapolcs brand továbbfejlesztéséről van szó a gyerekek és a családok irányába.

Márta István fontosnak nevezte a Kapolcska Program minőségét, hogy a bevont alkotóművészek, tanárok, nevelők, animátorok szakmájuk elismert képviselőinek számítanak.

A Kapolcska táborban mintegy száz iskolás korú fiatal kap összkulturális oktatást zenei, színházi, népzenei/néptánc, kézműves és média kommunikációs csoportokban, illetve a Hello Wood demo szekciójában. A csoportokat vezető szakemberek között lesznek a Hagyományok Háza népművelői, Végh Ildikó, a Katona József Színház dramaturgja, Kovács Zoltán László tubaművész, Szirtes Edina Mókus hegedűművész, zeneszerző, Szurdi Éva keramikus vagy Huszár András, a Hello Wood alapítója. Utóbbi elmondta, hogy a táborukban lesz divatbemutató, készül animációs film és fotós workshopot is csinálnak.

Az egyes művészeti ágakba jelentkező gyerekek 15-30 fős csoportokban dolgoznak, napközben lesznek kirándulások, esténként közösségi programok, a tábor utolsó napján pedig a létrehozott művészeti produktumokat együtt mutatják be.

Márta István szólt arról, hogy a háromnapos Kapolcska Fesztivál a közösségi együttlétre alapul, intimebb, visszafogottabb, kevesebb programot kínál, mint a július végi Művészetek Völgye nagyrendezvény. A lebonyolításban kiemelt szerepet kap a helyi lakosság és a 360 lelkes település jellegzetes épületei, köztük a Kovácsműhely, a Molnárház és a Falumalom.

A fesztiválon fellépnek a Fölszállott a páva felvidéki, erdélyi, kárpátaljai és délvidéki résztvevői, a Nemzeti Színház előadja János vitéz című produkcióját, a Muzsikás Együttes három napon át lesz jelen koncertekkel és hangszerbemutatókkal, az Amadinda Ütőegyüttes kirándulás közben ad minikoncerteket, de jelen lesz a Kolibri és a Karzat Színház, Érdi Tamás zongoraművész, a Forrás Táncegyüttes, a Kaláka pedig június 19-én csatlakozik a tábor oktatási programjához.

A fesztivál részeként bemutatják a Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet központi archívumát, a Völgyről publikált könyveket, kiadványokat, dokumentumokat, és meg lehet tekinteni a helyi múzeumokat és a településen élő művészek kiállításait.

A táborba még lehet jelentkezni. A Kapolcska Programot támogatja a kormányzat (a legfőbb támogató a Hagyományok Háza), de a szervezők megteremtik a közösségi részfinanszírozás lehetőségét is támogatójegy formájában.

(mti.hu/VV)